Catalunya posarà en valor el seu potencial gastronòmic durant la Setmana Catalana de l’Exposició Universal d’Osaka 2025, que se celebra al Japó entre els mesos d’abril i octubre. En concret, del 27 de maig a l’1 de juny, es durà a terme un programa d’activitats en què destacaran figures reconegudes com les xefs Carme Ruscalleda i Jordi Roca. El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha presentat el programa sota el lema Catalunya, terra d’innovació i avantguarda, coincidint amb la designació del territori com a Regió Mundial de la Gastronomia aquest 2025. Sàmper ha remarcat la importància d’enfortir els vincles amb el Japó, un mercat estratègic per a Catalunya que ja va establir relacions a les dècades dels 80 i 90. “És un bon moment per connectar amb aquest país, tenint en compte el context global i la necessitat de diversificar mercats”, ha apuntat.

Durant aquesta setmana especial, Catalunya comptarà amb diversos “ambaixadors” gastronòmics, entre els quals destaquen Carme Ruscalleda, amb set estrelles Michelin, i Jordi Roca, amb tres. El sommelier Òscar Salmerón també hi participarà amb una demostració dedicada al món del vi. L’acte inaugural de la Setmana Catalana tindrà lloc el dimecres 28 de maig i comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Salvador Illa, en el marc d’un viatge institucional al Japó, on també està prevista la signatura d’un acord de col·laboració regional amb Kyoto en matèries com la ciència, la tecnologia i el medi ambient.

Any Catalunya-Japó

La programació inclourà activitats culturals com espectacles escènics i tallers a càrrec de la Fundació Miró, així com propostes audiovisuals relacionades amb l’arquitectura, la llengua catalana (amb un taller d'apropament a la llengua) i l’esport. També hi haurà espais interactius dedicats a la innovació, el turisme i la gastronomia. Per exemple, pel que fa a la gastronomia, es farà una activitat de pa amb tomàquet i una classe magistral de vins catalans.

La participació catalana a Osaka compta amb un pressupost de mig milió d’euros finançat per diversos departaments del Govern i s’emmarca dins dels actes de l’Any Catalunya-Japó, una iniciativa que busca reforçar la projecció internacional d’ambdós territoris.

Tecnologia i cultura immersiva

A més de la gastronomia, Catalunya es presentarà a Osaka a través de propostes turístiques i tecnològiques com una experiència de realitat virtual per descobrir el territori, o activitats amb ulleres de realitat augmentada que detecten emocions i creen poemes segons les expressions facials. També es durà a terme un col·loqui per explorar les connexions entre Catalunya i el Japó, amb la participació de figures que ja tenen vincles amb el país asiàtic, com el cuiner José Barahona, l’astrofísic Pau García i el dibuixant de manga català Juan Albarrán, tal com ha detallat el conseller d’Acció Exterior i Unió Europea, Jaume Duch.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!