La comissió de Llibertats Civils, Justícia i Interior (LIBE) de l'Eurocambra ha aprovat aquest dimecres una esmena per demanar que les noves regles de la Unió Europea contra la corrupció incloguin la prohibició per als Estats membre de concedir indults o amnisties per delictes de malversació. En concret, els delictes recollits en els articles esmentats són suborn en el sector públic, suborn en el sector privat, malversació i apropiació indeguda, tràfic d'influències, abús en l'exercici de funcions, obstrucció a la justícia, enriquiment per delictes de corrupció i inducció, complicitat i temptativa. El moviment ha arribat aquest dimecres, només un dia després que al Congrés dels Diputats s'hagi interromput la tramitació de la llei d'amnistia pel vot negatiu de Junts en el marc de les discrepàncies amb el PSOE.

L'esmena forma part de l'estratègia de la dreta espanyola de portar el debat sobre l'amnistia dels líders independentistes a Europa. Així, aquest apunt ha estat introduït pels eurodiputats Javier Zarzalejos i Nuno Melo, tots dos del Partit Popular Europeu, mentre que ha estat consensuada amb el grup de Conservadors i Reformistes, en el qual s'integra Vox. Finalment, ha aconseguit obtenir 43 vots a favor, 17 en contra i 6 abstencions. Els socialistes no li han donat suport.

Zarzalejos, del PP, ha assegurat que aquesta esmena posa en evidència el govern de Pedro Sánchez perquè demostra que a l'Eurocambra "no es concep que s'indultin o amnistiïn delictes de corrupció". "Estic molt satisfet perquè han convergit forces polítiques molt diferents a favor de donar aquest missatge", ha afegit després del resultat de la votació. "Crec que els socialistes s'han quedat pràcticament sols en contra en el vot". En l'opinió de l'eurodiputat popular, la Comissió ha llançat així "un missatge inequívoc al govern espanyol i altres europeus que pretenguin aquest tipus d'amnisties". "Queda clar que quan el Govern espanyol diu que està alineant el Codi Penal als estàndards europeus no diu la veritat", ha conclòs. Per la seva banda, l'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé ha estat taxatiu, afirmant que es tracta d'"una altra derrota de Sánchez".

Una victòria a mitges

Ara bé, el resultat de la votació no implica directament la prohibició de l'amnistia per delictes de malversació a la Unió Europea. Primer, haurà de sotmetre's a la votació del ple en la seva segona sessió de febrer, que tindrà lloc entre els dies 26 i 29, per la seva adopció definitiva. El text que resulti de la votació en sessió plenària serà aleshores el mandat negociador que marcarà les línies vermelles de l'Eurocambra en la negociació amb el Consell Europeu per la reforma amb la qual la Unió Europea vol endurir les normes pels delictes de corrupció. Els estats membres no han acordat encara la seva posició per a abordar aquesta reforma, de manera que és previsible que les negociacions entre les dues institucions no es produeixin fins a la pròxima legislatura, una vegada passin les eleccions europees de juny d'enguany.