Set organitzacions de la societat civil han fet arribar un escrit al relator de minories de les Nacions Unides (ONU), Fernand de Varennes, on li demanen que actuï per frenar la "campanya" dels tribunals espanyols contra la immersió lingüística a l'escola catalana. Les organitzacions signants són Plataforma per la Llengua, Sine Qua Non, Sindicats d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Fundació Escola Valenciana, Language Rights, USTEC i la Intersindical. Reclamen a De Varennes que faci alguna actuació per posar fre a la política "homogeneïtzadora" de l'Estat. També li demanen que estableixi un mecanisme de monitoratge de la situació del català per garantir els drets lingüístics dels catalans i a prevenir el deteriorament de la llengua, que ja és una realitat i es podria agreujar per l'aplicació de la sentència del 25% de castellà a les aules. 

Entre les opcions que proposen al relator, hi ha la d'adreçar-se a l'estat espanyol per advertir-li que la seva actitud és contrària a les recomanacions que ell mateix va fer el 2020 sobre qüestions lingüístiques. També que requereixi a l'estat el compliment dels seus compromisos internacionals i que li recordi que la promoció d'una llengua minoritària no és un acte de discriminació. El relator va presentar aquest dimarts les darreres recomanacions del Fòrum sobre Qüestions Minoritàries. Davyth Hicks, president de la xarxa d'organitzacions per a les llengües de les minories ELEN va participar en aquesta sessió, durant la qual i amb l'assessorament de la Plataforma, es va encarrergar d'explicar la situació a Catalunya per la sentència que estableix un 25% de castellà en l'ensenyament.

Aplicació forçosa de la sentència 

La Plataforma ha considerat que la judicatura espanyola ha estat molt activa durant els darrers anys en l'intent d'"imposar" un canvi en el sistema educatiu català per assegurar l'ús del castellà com a llengua vehicular. El darrer episodi ha estat la fermesa de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el 25% de castellà per part del Tribunal Suprem (TS). Aquest divendres finalitza el termini a partir del qual, les parts implicades poden demanar l'execució forçosa de la sentència.

En aquest sentit, en les últimes hores l'Assemblea per una Escola Bilingüe ha fet pública la seva intenció per aplicar de manera forçosa aquest 25% de castellà a partir de dilluns vinent, 28 de març. Amb tot, ara per ara no és una de les parts implicades (ho són el govern espanyol i la Generalitat), i abans hauria de demanar que se la consideri una part perjudicada per la no-aplicació de la sentència. Aquesta és la intenció de l'associació que en els últims dies també ha titllat de "propaganda" l'informe del Síndic sobre la salut del català a les escoles. 

Contrària a la carta 

Sobre la sentència, la Plataforma defensa que és "obertament contrària" a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. Segons recorden, el Comitè d'Experts per al compliment de la Carta, així com el Comitè de Ministres del Consell d'Europa, van advertir Espanya el 2021 que els percentatges obligatoris de castellà són contraris a l'instrument de ratificació, en referència en aquell cas a la Llei de Plurilingüisme valenciana. A més, també és contrària, apunten des de l'organització, a les recomanacions que el relator de minories de l'ONU va fer el 2020 demanant que s'evités reduir els percentatges de català en el sistema educatiu del país.