Finalment, després del fiasco de la cimera de l’aigua, ha estat possible un consens al Parlament per fer front a la sequera. Esquerra Republicana, el PSC i Junts per Catalunya han aconseguit acostar posicions. Però ho ha fet després de la pressió dels dos últims, a través d’una proposició de llei de Junts i les esmenes del PSC. En aquest context, els socialistes han reivindicat el seu gest de responsabilitat. Però no s’ha estalviat les crítiques cap al Govern de Pere Aragonès, a qui consideren que han empès tant en les inversions com en el règim sancionador. “Avui el nostre grup actuarà de manera ràpida i eficient després de quatre setmanes de sequera i silenci del Govern”, ha defensat la diputada Sílvia Paneque.

La intervenció de la negociadora socialista ha estat, essencialment, una crítica a la “manca de planificació” de la Generalitat. Sílvia Paneque ha recordat que ja fa 18 mesos que Catalunya està en alerta però ha lamentat que “la resposta del Govern ha estat més tàctica que estratègica”. Els ha acusat d’espolsar-se responsabilitats i ha carregat especialment contra la "inacció" i el “silenci” de l’executiu des de la cimera de l’aigua, un “silenci trist i decebedor”. La diputada socialista ha retret que ni tan sols hagin rebut una trucada de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà.

Davant d’això, el PSC ha reivindicat les seves esmenes, que seran aprovades i que “busquen que el Govern actuï i respongui d’una vegada per totes davant d’un problema que ens preocupa a tots”. En aquest sentit, Sílvia Paneque ha subratllat les “20 obres prioritàries que poden assegurar un cicle resilient de l’aigua”. Aquestes inversions, ha reblat, suposen “multiplicar per quatre la proposta del Govern”.

Estat d'emergència a la tardor

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha insistit que si no plou aquesta primavera, Catalunya entrarà en situació d'emergència la pròxima tardor. "Si no plou i l'estiu comença abans i, per tant, el marge de pluges és més baix, entraríem en emergència al setembre. Al ritme que baixen els embassaments, sense aportació extra d'aigua, la línia es trencarà al setembre", ha advertit. En una entrevista aquest dimecres a Rac1, ha reconegut que les pluges del passat cap de setmana han permès remullar el sòl i sumar dos o tres hectòmetres als embassaments, però ha alertat que "són insuficients" per revertir la greu situació de sequera. "Hem guanyat un parell de setmanes", ha assenyalat el director de l'ACA, que ha dit que per millorar la situació caldria que plogués durant un mes sencer. Així doncs, si no plou, la situació passaria de la fase d'excepcionalitat, en la qual ja es troben 495 municipis de Catalunya des d'aquest dimarts, a fase d'emergència.