El PSC promet que no hi haurà sorpresa d'última hora. Salvador Illa s'ha pronunciat aquest dimecres sobre la darrera polèmica que agita l'esprint final dels pressupostos: la renda bàsica universal. Després que la Comissió d'Economia de la setmana passada aprovés una esmena dels socialistes per eliminar el pla pilot de la RBU dels comptes (amb el suport de Junts, Vox, Cs i el PP), la portaveu d'ERC va voler pressionar el PSC perquè canviessin de posicionament de cara a aquest divendres, quan té lloc la votació definitiva. Marta Vilalta va recordar que, durant les negociacions, totes dues parts van pactar que no s'alteraria el contingut del text de la llei d'acompanyament dels pressupostos. "Els acords estan per complir-los", va advertir, carregant contra "l'aliança sociovergent" que utilitzava els comptes "com una eina electoralista". Al llarg d'aquesta setmana, els republicans volien mantenir contactes amb els socialistes per aconseguir que "revertissin" la seva decisió.

Però tot indica que això no serà així. El líder socialista ha argumentat, al seu torn, que durant la negociació de pressupostos entre les dues parts es va optar per deixar el pla pilot de la RBU fora de l'acord final. El PSC ja ha reiterat en diverses ocasions que no creuen viable destinar 40 milions d'euros a la iniciativa aquest any. D'aquesta manera, Salvador Illa ha pogut argüir el posicionament del seu partit. "Som gent de paraula i complim fil per randa els nostres acords", ha afirmat. "I a l'acord de pressupostos, que mantindrem i complirem, no es parlava de la RBU". El cap de l'oposició ha assegurat que actuaran "en conseqüència" amb el plantejament que ja han explicat al Govern, i per tant es veuen amb via lliure per tirar pel dret malgrat la irritació que pugui provocar als republicans.

Treure suc de la sequera

Aquestes paraules de Salvador Illa han arribat des d'El Prat de Llobregat, on s'ha desplaçat no per l'aeroport, sinó per visitar l’Estació de Regeneració d’Aigua d’El Prat de Llobregat i la Dessalinitzadora del Llobregat. I és que els socialistes han vist en la sequera que travessa Catalunya una oportunitat per furgar el Govern des de l'oposició. El PSC preveu que aquest serà un tema cada cop més important, i l'aprofitarà per treure suc polític.

I així s'ha evidenciat, amb Salvador Illa reivindicant la responsabilitat dels socialistes i la seva voluntat d'ajudar a resoldre el problema de la sequera. Això sí, "cal que el Govern passi a l'acció, assumeixi responsabilitat i adopti un marc de col·laboració, i no de fiscalització, envers els ajuntaments". El líder del PSC ha lamentat que, malgrat tenir els recursos i les capacitats per garantir la seguretat hídrica, l'executiu ha perdut "anys preciosos" per fer la seva feina. En total, més de deu anys desaprofitats, ha assenyalat, recordant que l'última gran inversió que s'ha fet al territori és precisament la dessalinitzadora d'El Prat. "I va ser el 2009, sota el govern de José Montilla", ha recordat. Ara bé, malgrat oferir mà estesa, Salvador Illa no ha garantit el suport del seu grup al decret del Govern per fer front a la situació excepcional. "L'estudiarem a fons, però no ens agrada l'esperit sancionador que té", ha dit. "Voldríem que tingués un accent en les inversions, perquè es poden fer coses".