Després d’una jornada que ha tornat a evidenciar que la relació entre JxSí i la CUP no és, ni de bon tros, de lluna de mel, l’ANC s’ha convertit en la fada que ha fet possible, picant la vareta, que el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, i la seva homòloga cupaire, Mireia Boya, s’asseguin a la mateixa taula.

La coincidència és de calendari però el mèrit és que la trobada es produeix poques hores després que Govern i la CUP han tingut l’enèsima topada.

Amb la qüestió de confiança del president Puigdemont a l’horitzó, després que la CUP no donés suport als pressupostos, i el mapa blau que ha deixat el 26-J al conjunt de l’Estat, els cupaires han demanat aquesta tarda a Puigdemont que convoqui totes les forces polítiques partidàries del referèndum a una cimera per acordar el com i el quan s'ha de celebrar el referèndum unilateral d'independència. I per amanir la jornada, els cupaires s’han desmarcat prèviament del nou projecte de Centre Recreatiu de Vila-seca-Salou que substitueix BCN World.

Deixant de banda el capítol BCN World, el subtext d’aquest moviment és el següent: volen donar suport al president però, a canvi, demanen un gest de ruptura inapel·lable.

Des de JxSí, minuts després, res de res. La CUP no està en condicions de demanar.  

I, en aquest punt, l’agrupació de l’ANC de Sant Andreu ha ajuntat, hores més tard, Turull i Boya en una taula de debat sobre el procés constituent on també hi havia el president de l’ANC, Jordi Sánchez. A l’auditori del centre cívic Can Fabra, un centenar de persones.

Mireia Boya no ho ha tingut fàcil per defensar els moviments de la CUP de l’últim any. “Sovint sembla que estem totalment barallats”. “I ho esteu”, ha contestat una veu del públic anticipant que no seria el primer retret popular que hauria d'encaixar la diputada.

Diferents estratègies

L’aranesa ha insistit que el procés constituent és el que uneix JxSí i la CUP i que no hi ha dubte que comparteixen l’objectiu d’aconseguir que Catalunya sigui una República sobirana i lliure.

En aquest punt, ha matisat que la dissonància amb JxSí és qüestió de ritmes: “Nosaltres creiem que s’han de fer desconnexions sovint i, des de JxSí, aposten per fer la gran desconnexió amb la llei de transitorietat. Són diferents tàctiques però el procés constituent ens uneix. I vull donar un missatge d’optimisme”.   

Per què el RUI ara?

La diferència tàctica entre el Govern i el fins ara soci preferent, posa sobre la taula un nou element de tensió: el referèndum unilateral d’independència (RUI) que, segons els cupaires, és més necessari que mai. Després dels resultats del 26-J, amb predomini del PP al conjunt de l’Estat, la CUP manté que la independència sumarà més legitimitat. “Molta gent té clar ara que l’única via és la unilateralitat”, ha afirmat.

En aquest punt, ha insistit a condicionar el suport de la CUP a la qüestió de confiança del president al compromís imminent amb la convocatòria del RUI: “Això permetria posar data a la desconnexió, identificar el moment de ruptura, generar una nova il·lusió”.

Qüestió de confiança

La intervenció de Boya ha estat analitzada mot a mot per Jordi Turull. Després d’insuflar ànims a l’auditori –“ens en sortirem”- no ha pogut resistir l’embat civilitzat però, a la fi, embat a la cupaire: “Al setembre, algú tindrà l’oportunitat de continuar o rebentar-ho tot. No es pot fer un procés així, a base d’arrencades de cavall i frenades de burro”, ha reblat.

Boya ha insistit que, en aquest període, la CUP també ha fet autocrítica i ha après: “La manera de negociar ha de ser diferent. Hem de parlar més”.

Un guant que ha recollit el convergent davant un Jordi Sánchez que ha conclòs que “si no acabem amb el procés, el procés acabarà amb nosaltres”. Paraula d’ANC.