Entre Quim Torra i Pedro Sánchez no hi ha diàleg però les cartes i les trucades -sense resposta- no paren. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha contestat a les deu del matí a la carta què Pedro Sánchez li havia fet arribar a primera hora en que l’alliçonava sobre les obligacions d’un governant. Torra ha respost a Sánchez que és responsabilitat d’un representant polític de conviccions democràtiques afavorir l’expressió democràtica dels ciutadans i cercar sortides als conflictes. “No donar sortides democràtiques als conflictes és un símptoma d’involució en un estat modern en el si de la UE”, ha advertit.

Torra ha retret al cap de l'executiu espanyol que l’havia telefonat dos cops aquest cap de setmana i no li ha volgut respondre la trucada, la qual cosa, ha diagnosticat, “no és un bon signe de voluntat de diàleg”. De fet, el cap de gabinet del president ha intentat contactar aquest matí amb el cap de gabinet de Sánchez per mirar de concertar una trobada aprofitant que el president espanyol serà a Barcelona per visitar els policies ferits. No ha pogut parlar amb ell. Des de la secretaria de la Moncloa han argumentat que estava al telèfon i amb reunions.

El president espanyol havia advertit a Torra a primera hora del matí per carta que es veia en “l’obligació de recordar-li les tres obligacions que ha de complir un governant” que són, segons ha enumerat Sánchez, condemnar la violència, emparar les forces de seguretat i evitar la “discòrdia civil”.

El responsable de l’executiu català ha replicat que el deure de qualsevol estat democràtic i de dret és respectar i fer respectar els drets humans, civils i polítics dels ciutadans i que una responsabilitat prioritària d’un president de govern és “propiciar el diàleg entre aquells que pensen diferent”. “L’absència de diàleg, la imposició del silenci o la repressió de la lliure expressió afavoreixen la fractura social i el deteriorament de la convivència”, adverteix.

Aquest dissabte el president i el vicepresident, Pere Aragonès, van fer una crida a Sánchez al diàleg immediat i sense condicions en una compareixença a la galeria gòtica del Palau de la Generaliat després d'una reunió amb alcaldes catalans.