Un grup de manifestants que protesten per la sentència del procés de Catalunya han tallat l'accés a cotxes a Bilbao als túnels de San Mamés, un dels més utilitzats per entrar i sortir de la capital biscaïna amb cotxe i, posteriorment, han obstaculitzat el trànsit en el centre de la ciutat.

Els manifestants han alterat el trànsit rodat pel centre de la capital biscaïna en col·locar contenidors, a algun dels quals han calat foc, i tanques a la calçada en la Gran Via de Bilbao, l'artèria principal de la ciutat, fins que han estat dissolts per l'Ertzaina.

protesta sentència bilbao - efe

La protesta ha començat, segons han informat a EFE el departament basc de Seguretat, passades les 17:30 hores al carrer Juan Antonio Zunzunegi, on el seu ubica l'entrada i sortida de Bilbao per l'autovia A8, on diverses desenes de persones s'han assegut a la calçada interrompent el trànsit en ambdós sentits de la circulació a l'altura de l'Escola d'Enginyers i la seu d'ETB.

Al lloc s'han desplaçat diverses dotacions de la Brigada Mòbil i de Seguretat Ciutadana de l'Ertzaina, que han procedit a identificar a alguns dels promotors de la mobilització i han intentat desallotjar als concentrats. Davant de la seva resistència al desallotjament, els ertzaines antiavalots han efectuat una breu càrrega amb les seves defenses contra els manifestants, sense aconseguir aclarir els accessos.

En aquest primer enfrontament l'Ertzaina ha detingut quatre persones per enfrontar-se als agents. Després de romandre en aquest punt de la ciutat hora i quart, l'Ertzaina ha aclarit els accessos avançant cap als congregats a peu i amb les furgonetes antidisturbis.

protesta sentència bilbao - efe

Poc després els concentrats han decidit abandonar el lloc i dirigir-se en manifestació cap al centre de Bilbao, per la qual cosa els accessos a Bilbao en aquest punt han quedat lliures al trànsit que havia estat desviat per la Policia Municipal cap a altres carreteres de sortida de la capital biscaïna.

En el trajecte, alguns manifestants s'han encaputxat i han començat a creuar contenidors als carrers per on passaven amb la finalitat d'obstaculitzar el seguiment dels vehicles policials a la marxa. També han calat foc a algun dels contenidors de paper.

Ja a la Gran Via, l'artèria principal de la capital biscaïna, els manifestants han començat a creuar a la calçada més contenidors, encenent foc també als de paper, i les tanques disposades per a la celebració demà de la marató nocturna de la ciutat, provocant el tall a la circulació del carrer en sentit cap al centre.

Quan la manifestació estaven sortint de la plaça de Moyua, on s'ubica la Subdelegació del Govern d'Espanya, ha intervingut l'Ertzaina que ha carregat contra els participants amb els seus vehicles, aconseguint que aquests es dispersessin per diferents zones del centre. Aquests incidents han provocat el tall momentani del tramvia que uneix el Casc Antic amb La Casilla, ja que una part del seu traçat coincideix amb el lloc on s'ha desenvolupat la protesta.

Acció davant 'la Caixa'

L'Ertzaina també ha identificat a primeres hores d'aquesta tarda a diversos dels participants en un altre acte de protesta contra la sentència del procés i en suport al dret d'autodeterminació d'Euskadi i Catalunya convocada per les joventuts de Sortu, Ernai, davant d'una sucursal de l'entitat financera catalana La Caixa de la Plaça Circular de Bilbao.

Els manifestants, abillats amb robes grogues, han bloquejat l'entrada a la sucursal obstaculitzant l'operativa normal de la mateixa fins que l'Ertzaina els ha retirat de la porta i procedit a la seva identificació, han informat les mateixes fonts.

El departament de Seguretat ha precisat que a un dels manifestants se li ha obert un expedient administratiu per desobediència en negar-se a acatar les instruccions que li donaven els agents. Ha informat també que ha decidit "advertir" un ertzaina per colpejar amb la seva porra un jove de 16 anys, fill de la portaveu d'EH Bildu a Basauri, Natalia Gardeazabal, sense que en aquell moment es donés cap circumstància aparent per a això, en aquest incident de la plaça Circular de Bilbao. El departament de Seguretat ha considerat que l'agent ha incorregut en "mala praxi" en la seva actuació.