L'homenatge a Jordi Sànchez que avui s'ha organitzat a la plaça de la Vila de Gràcia amb motiu del segon aniversari del seu empresonament ha comptat amb una intervenció inesperada, la de la veu de l'expresident de l'ANC, enregistrada aquesta tarda en una conversa telefònica des de Lledoners.

Sànchez s'ha referit a les protestes contra la sentència del Suprem i ha cridat els independentistes a no defallir, a sortir al carrer, a participar en les marxes, en l'aturada de país i en la mobilització de dissabte, "però rebutjant la violència". "L'Estat ens vol violents perquè en la violència és on es legitima", ha advertit.

Aquest rebuig, però, no ha d'impedir les mobilitzacions, segons Sànchez. "A nosaltres la violència mai no ens ha representat, però tampoc acceptarem el relat de la por, dels que ens volen tancats a casa, demanant perdó pel que vam fer l'1-O. Ni hem demanat perdó ni en demanarem per haver exercit el dret a l'autodeterminació", ha assegurat.

Sànchez ha insistit que la condemna que els ha imposat el Suprem és "enormement injusta" i pretén aconseguir que l'independentisme desisteixi. "Per això us animo a seguir mobilitzats, a no renunciar a seguir actius al carrer i les urnes".

En l'acte ha intervingut també el president a l'exili, Carles Puigdemont, per videoconferència. Puigdemont ha advertit que les condemnes contra els independentistes pesaran molt damunt la història d'Espanya, "una història trista, que creu que sempre ha de resoldre els conflictes amb repressió, atac a la dissidència".

El president ha assegurat que Sànchez va ser una persona clau per a la celebració de l'1-O i que "gràcies a ell i tantes persones, Catalunya no s'ha doblegat i no es doblegarà.

La candidata de JxCat Laura Borràs també ha intervingut per fer un repàs de la carrera de Sànchez com activista. "Ha estat l'home de pau que no es rendeix", ha assegurat.

Toni Morral, secretari general de la Crida i amic personal de Jordi Sánchez, ha protagonitzat la primera intervenció política. Ha assegurat que havia parlat aquesta tarda amb l'expresident de l'ANC a Lledoners i que li ha insistit que la resposta a les sentències es basa en la unitat -"la unitat és clau. La unitat és el que necessitem restablir i fer-la viable per aconseguir aquest objectiu"-; determinació -"hem de ser-hi tots. Ens han de sentir"-; i no violència -"aquesta és la revolta dels somriures. Sí, ens estomaquen, però no caiguem en les provocacions"-.