Quan falten poques setmanes perquè el Tribunal Constitucional decideixi sobre el recurs d'inconstitucionalitat del PP, el ple tindrà lloc la setmana de Sant Joan, el Senat ha instat al tribunal presidit per Cándido Conde-Pumpido perquè elevi ja una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, sobre set punts concrets de la llei. Concretament, els serveis jurídics de la cambra, on el PP té majoria absoluta, posen el focus en aspectes com la seguretat jurídica del text, el delicte de malversació, una possible discriminació ideològica... Anant més enllà, segons ha publicat El Mundo, el Senat també demana al Constitucional que suspengui la tramitació del recurs de inconstitucionalitat del PP fins que hi hagi un pronunciament en ferm del TJUE. Fa només uns dies, el PP també va fer la mateixa petició: els diputats populars van presentar un escrit demanant que se suspengués el debat previst per a finals de juny del seu recurs fins que el TJUE es pronunci sobre les qüestions prejudicials que té sobre la taula. Aquest moviment ja l'havien intentat tres magistrats conservadors del tribunal, però Conde-Pumpido el va descartar. 

El Senat defensa també que en el recurs del PP, que la secretària general del partit, Cuca Gamarra, va registrar el setembre del 2024 assegurant que era una "obligació moral" i asseverant que el text era contrari a la Constitució espanyola, es tracten "temes diferents que tenen per objecte l'estat de dret com a principi constitucional". "Els altres principis que es deriven d'ell, com són els relatius a la divisió de poders, l'exclusivitat de la jurisdicció o la seguretat jurídica, així com el principi d'igualat i els problemes de la llei orgànica d'amnistia en relació amb els delictes de terrorisme, els delictes de malversació i els relatius a la protecció dels interessos financers de la Unió Europea i altres problemes relacionats amb els diferents aspectes processals, entre els quals destaca, des de la Unió Europea, el relatiu a l'ordre europea de detenció i entrega". 

Una qüestió prejudicial "pertinent"

En aquesta línia, consideren que plantejar una qüestió prejudicial, tal com demanen, és "pertinent", tenint en compte que l'article 2 del Tractat de la Unió Europea estableix entre els seus valors fonamentals el respecte a la igualtat i l'estat de dret. "Tampoc es pot ignorar que les qüestions de l'amnistia suscitades en relació amb el dret de la Unió Europea són, pràcticament, les mateixes que s'han plantejat davant del TC per mitjà dels diferents recursos i qüestions. Són les mateixes qüestions les que es plantegen i això determina l'especialíssima ampliació del principi fonamental de primícia del Dret de la Unió, insisteixen. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!