El Senat llança l'última oferta perquè el president de la Generalitat Carles Puigdemont s'enfronti de primera mà amb el seu homòleg Mariano Rajoy abans de posar en marxa de forma definitiva l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que cessaria el Govern de Puigdemont dissabte. El vicepresident de la cambra alta, Pedro Sanz, anunciava que si el mandatari català hi assisteix podria batre's en un debat amb Rajoy. Les possibilitats són dues: en el marc de la comissió que se celebra dijous, o al ple de la Cambra Alta on està previst que comparegui el cap del govern central divendres.

Aquest anunci arriba després que el president de la cambra, Pío García-Escudero, oferís Puigdemont aquest dilluns que hi anés per exposar les seves al·legacions a l'aplicació de l'article 155. La resposta del dirigent català va ser immediata i favorable a la mesura. Al respecte, el Consell Executiu ja ha formulat les seves al·legacions en contra de la suspensió de l'autogovern, i aquestes s'hauran de defensar dijous a la comissió creada amb aquest objectiu al Senat –on es comenta que podria comparèixer la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

El Govern no ha confirmat encara formalment si acudirà Puigdemont en nom de l'executiu, però tant el PDeCAT com ERC asseguren que acceptaran la decisió que finalment adopti el president. Això sí, García-Escudero ja li ha comunicat a través d'un burofax que disposa fins dijous a les 10 hores per presentar els "antecedents, dades i al·legacions que consideri pertinents" i a designar, "si ho estima procedent", la persona "que assumeixi la representació a aquests efectes", d'acord amb l'article 189 del Reglament.

Ara bé, Josep Lluís Cleries, portaveu del PDeCAT, ha demanat que Puigdemont pugui comparèixer des d'ara mateix, que s'acaba de constituir la comissió, fins dijous a la tarda. A aquesta petició s'hi ha sumat Miquel Àngel Estradé, portaveu d'ERC.​

Des del PSC, el primer secretari Miquel Iceta ha celebrat l'oferiment del Senat que es produeixi aquest cara a cara, durant una conversa informal amb El Nacional. Iceta creu que si Puigdemont assisteix a la cambra alta i explica que no va declarar la independència, el govern espanyol reaccionaria amb el diàleg –aturant el 155 en cas que es convoquessin eleccions, cosa que els socialistes catalans i el PSOE defensen que sigui així, a diferència de la Moncloa.

La queixa d'ERC 

La tramitació de la comissió per a l'aprovació del 155 ha provocat la queixa de la senadora d'ERC, Mirella Cortès. Segons Cortès, la Mesa ha decidit "de manera unilateral" el calendari i la fórmula de tramitació de les mesures aprovades pel Govern central per a Catalunya, fet que al seu parer demostra que el Senat és "una piconadora dels qui pensen diferent", criticant també una "manca de democràcia" i "vulneració de drets dels senadors autonòmics". La republicana  ha afegit que la decisió l'ha pres la Taula, no la Junta de Portaveus, amb suport de PP i PSOE