El PP aprovarà dimecres vinent al ple del Senat una moció perquè es pagui un plus a policies i guàrdies civils destinats a Catalunya, així com al País Basc i Navarra, per la "pressió provocada per l'independentisme" que, segons afirmen, suporten aquests agents i les seves famílies.

La iniciativa, que tirarà endavant atesa la majoria absoluta del PP a la cambra alta, exigeix al govern espanyol que estableixi un "complement de territorialitat" per als membres de les forces i cossos de seguretat de l'Estat que "compensi" la seva situació. El debat tindrà lloc a la sessió del ple de dimecres al matí.

"No es poden tolerar les agressions i pressions que contínuament pateixen la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, fins i tot quan estan en hores de descans", afirmen els populars en la iniciativa, i aposten perquè aquestes forces de seguretat se sentin "amb suport, valorades i ben retribuïdes".

La moció també conté un reconeixement a la tasca dels agents per les "coaccions" i "pressions" que suporten de l'independentisme, i demana que no es redueixi la seva presència especialment al País Basc i Navarra ni a Catalunya.

Catalunya, protagonista

El PP dedicarà a Catalunya la meitat de les preguntes que ha registrat per al ple vinent. De moment, continuaran sent set, perquè l'ampliació de la seva quota de preguntes a nou no s'aplica en la sessió de dimarts.

Tres de les set preguntes s'adreçaran a qüestions relacionades amb Catalunya: els fets de l'1-O passat, els polítics catalans presos i l'acord per pagar a la Generalitat 1.459 milions d'euros.

També el PDeCAT insistirà amb aquest assumpte i demanarà al govern espanyol si creu que pot impulsar el diàleg. ERC preguntarà a l'executiu sobre l'1-O del 2017 i sobre les delegacions catalanes a l'exterior.