El Senat de la XIV legislatura es constitueix aquest dimarts amb 265 parlamentaris, 208 d'ells elegits pels ciutadans el passat 10 de novembre i uns altres 57, designats pels parlaments autonòmics. En aquest nou període, el PSOE serà el partit majoritari però sense majoria clara, que haurà de negociar en un hemicicle amb 20 partits polítics.

La sessió començarà a les 10 hores i seguirà l'ordre del dia habitual: obertura, organització d'una mesa d'edat, votacions per triar la nova Mesa i presa de possessió dels senadors.

Als socialistes, que tindran 113 senadors, els corresponen aquesta vegada quatre dels set llocs de la Mesa i al PP, amb 97 escons, els altres tres. En la quota del PSOE s'inclou la presidència, per a la qual proposarà la jutgessa Pilar Llop, senadora per Madrid, especialista en violència de gènere. Els socialistes substitueixen així el català Manuel Cruz, que va arribar al càrrec al maig però que no repetirà.

Malgrat poder assegurar els quatre llocs de la Mesa, el PSOE ha decidit cedir una butaca al PNB com ja va fer en la passada legislatura, amb la diferència que aquesta vegada els socialistes no tenen majoria absoluta i hauran de recolzar-se en el grup basc per tenir majoria davant el PP.

Juntament amb Llop, pel PSOE, serà vicepresidenta primera del Senat Cristina Narbona, que repeteix així en el càrrec, i ocuparà una secretaria el canari Francisco Manuel Fajardo. A més, els socialistes donaran suport a un candidat del PNB per a una altra secretaria, càrrec que podria recaure de nou en Imanol Landa.

El PP per la seva part tindrà pels seus 97 escons uns altres tres llocs a la Mesa. Els 'populars' mantindran els seus dos actuals representants en aquest òrgan, Pío García-Escudero (vicepresident segon) i Rafael Hernando (una de les quatre secretaries). Al costat d'ells entrarà Cristina Ayala, que va ser portaveu adjunta del Grup Popular amb Ignacio Cosidó de portaveu.

Amb ERC o amb una altra desena de partits

El PSOE assolirà en el nou Senat la majoria absoluta sumant al PNB (10) i a ERC (13, que seran 15 perquè compartirà grup amb EH Bildu). El suport dels bascos sembla més clar que el d'Esquerra, amb la qual els socialistes negocien un acord per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol que condicionarà els suports al Congrés, però també al Senat.

Si aquesta via falla, en el PSOE es compta amb sumar a altres partits per a molts assumptes diaris. En concret, els dos senadors d'Unidas Podemos (d'En Comú i Adelante Andalucía), els de Compromís, Más Madrid i Més per Mallorca (3 en conjunt), el de Geroa Bai (1), Coalició Canària (1), el PAR (1), el PRC (1) i l'Agrupació Socialista de La Gomera (ASG, 1). Són deu en total i bona part d'ells socis del PSOE en les seves autonomies.

Tampoc no es descarta Teruel Existe, amb dos senadors. La seva posició és una incògnita tret d'els assumptes que els han fet guanyar a les urnes: la lluita contra la despoblació i la reivindicació d'inversions per a la província, on volen donar la batalla. En les altres coses, estan oberts al consens.

La resta de l'hemicicle la componen el senador d'UPN (elegit en la coalició Navarra Suma), els tres senadors de Vox, els cinc de JxCat i els 9 de Ciutadans.