La Mesa del Senat ha impedit aquest dimarts que es registri una pregunta del senador de Compromís, Carles Mulet, sobre el Valle de los Caídos en entendre que dir "genocida" al dictador Francisco Franco, com s'ha escrit en la pregunta, suposa una "falta de respecte" i li ha sol·licitat que "reformuli" la petició per ser aprovada.

"Després de treure al dictador genocida de la Vall dels Caídos, urgeix derogar el Decret Llei de 1957 (...) que va atribuir la titularitat i administració del lloc a la Fundació de la Santa Creu de la Vall dels Caídos, el Patronat del qual i representació corresponien al Cap de l'Estat", dicta la pregunta del senador.

En el seu escrit, Mulet ha indicat que el Decret Llei va ser firmat "per un govern il·legal" i per tant "no té sentit" que l'actual Executiu "continuï amb les hipoteques normatives d'un règim genocida i il·legal". També ha demanat la seva derogació perquè, segons ha assenyalat, l'Abadia estaria "incomplint les finalitats, i per tant, el Patronat ha de donar compte a la Santa Seu i sol·licitar la substitució de l'Abadia benedictina per una altra Ordre o Institut de l'Església".

La petició assenyala a més que aquesta Ordre, en mans d'un "prior feixista", no utilitza el seu càrrec per "elaborar coneixement i implantació de la pau entre els homes", sinó que s'utilitza per a "violentar la consciència democràtica i actuar contra la mateixa legislació, com és en aquest cas la Llei del 2007 que demana de resinificar el conjunt del Valle de los Caídos."

"Les declaracions prèvies a l'exhumació del genocida practicades pel prior del Valle de los Caídos, o de destacats membres d'aquesta Ordre, voregen directament el delicte, amenacen el govern, amenacen de destacar les decisions judicials, insulten i atempten contra la memòria històrica", ha afegit Mulet en el seu escrit.

"Atemptat contra la Memoria Històrica"

Finalment, ha assenyalat que el conveni entre la Fundació i l'Abadia "atempta" contra la llei de Memòria Històrica i "entre les seves obligacions està l'exaltació del franquisme", com és "l'obligació de celebrar misses el 20 de novembre o l'honor als caiguts en la Croada".

Segons ha indicat, la llei de Memòria Històrica prohibeix "actes de naturalesa política ni exaltacions de la Guerra Civil, dels seus protagonistes o del franquisme" al Valle de los Caídos. "I malgrat això, es continua permetent aquests actes, alguns de directament protagonitzats pel prior feixista al capdavant de l'Abadia", ha especificat.

Tot això, l'ha resumit, al final de l'escrit, sota la pregunta: "En quina data pensa el govern expulsar els benedictins del Valle de los Caídos?".

Tanmateix, la Mesa del Senat, després de llegir la seva petició, ha considerat que la pregunta conté "termes que suposen una falta de respecte" i ha procedit a negar el seu registre, sol·licitant al senador de Compromís que la reformuli de la mateixa per ser acceptada posteriorment.