Els set grups parlamentaris del Senat registren avui els noms dels 27 senadors que formaran part de la nova comissió constituïda en la cambra alta per tramitar les mesures respecte a Catalunya aprovades pel govern espanyol a l'empara de l'article 155 de la Constitució, i en la qual hi haurà ERC i PDeCAT.

El termini per inscriure els seus representants acabava avui a les onze del matí, encara que la majoria dels grups ja han formalitzat les respectives llistes. Seran 15 membres per part del PP, sis del PSOE, dos d'Unidos Podemos, un per part d'ERC, un del PNB, un altre del grup Nacionalista (PDeCAT i CC) i un més del Mixt.

El president d'aquesta comissió conjunta, integrada pels membres de les comissions Constitucional i General de Comunitats Autònomes, serà el mateix president del Senat, Pío García-Escudero, al qual el PP ha incorporat abans a la Comissió Constitucional per complir amb aquest requisit perquè no en formava part.

Fonts dels grups han confirmat a EFE que tots aporten representants, inclosos les formacions catalanes ERC, que compta amb grup propi a la cambra alta, i PDeCAT, que forma part del grup Nacionalista al costat de Coalició Canària.

No obstant això quedaran fora algunes forces polítiques, com Cs que, amb tres senadors, està integrada en el grup mixt que agrupa onze membres de vuit formacions de molt diverses ideologies i el portaveu del qual és rotatori.

15 del PP

A la llista del grup popular, a més de García-Escudero, figuren destacats senadors com el vicepresident de la Cambra, Pedro Sanz; el portaveu del grup, José Manuel Barreiro; el dirigent del PP català Xavier García Albiol; el senador Javier Arenas; el president de la Comissió General de Comunitats Autònomes, Juan José Imbroda; i el de la Comissió Constitucional, Juan José Lucas.

Completen la llista Alberto Fabra, Tomás Burgos, Jesús Labrador, María Dolores López Jiménez, Joaquín Luis Ramírez, Luisa Fernanda Rudi, Clara San Damián i Rosa Vindel.

El PSOE, a més de al seu portaveu al Senat, Ánder Gil, ha designat el portaveu d'Exteriors a la Cambra i senador autonòmic per Castella i Lleó, Oscar López; la secretària general del grup socialista, Luisa Carcedo; i als senadors Francisco Menacho, Begoña Nasarre i Tontxu Rodríguez Esquerdo.

Els dos representants d'Unidos Podemos seran Oscar Guardingo i Miren Gorrochategui, mentre que el PNB estarà representat pel seu portaveu a la cambra alta, Jokin Bildarratz.

El portaveu del PDeCAT, Josep Lluís Cleries, serà el representant d'aquesta formació a la comissió "ad hoc" mentre que Miquel Ángel Estradé serà el portaveu d'ERC, segons fonts de totes dues formacions. Del grup Mixt, ha estat designat el senador d'UPN Francisco Javier Yanguas.

Dos vicepresidents i dos secretaris

Quan demà es constitueixi la comissió del 155, a més del president seran elegits dos vicepresidents i dos secretaris, seguint el mateix esquema que en qualsevol altra comissió parlamentària permanent de la Cambra. La comissió designarà una ponència a la qual correspondrà comunicar al president, Carles Puigdemont, que té la possibilitat de presentar documents i al·legacions a les mesures del 155 decidides pel govern de Mariano Rajoy.

Podrà defensar-les personalment o mitjançant un representant, segons estableix l'article 189 del Reglament del Senat. La comissió també podrà rebre a partir de demà els escrits amb les esmenes o modificacions plantejades pels grups als acords aprovats avui pel Consell de Ministres, a fi del seu debat i posterior votació.

Dijous al matí la ponència emetrà el corresponent informe, on farà referència a aquestes possibles esmenes, i a les cinc de la tarda d'aquell mateix dia es convocarà la comissió per debatre i votar definitivament el dictamen que l'endemà haurà de discutir el ple del Senat.