El senador flamenc Mark Demesmaeker ha replicat a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, l'avís a Polònia malgrat no protegir els drets fonamentals dels ciutadans catalans. "Doble moral, credibilitat nul·la, manca d’autoritat", ha lamentat en un tuit Demesmaeker. Concretament, Von der Leyen va especificar divendres que utilitzarà “tots els poders” al seu abast per garantir que Polònia respecta la supremacia del dret de la Unió Europea.

tuit mark demesmaeker

I és que Polònia va dictaminar dijous que la seva Carta Magna està per sobre de les lleis de la Unió Europea, cosa que amoïna a Von der Leyen, que va fer un comunicat on va expressar la seva “profunda preocupació” i en què deia que ha encarregat als seus serveis que s’analitzi “a fons i amb rapidesa” la sentència per decidir com reaccionaran. Així mateix, va manifestar que el dret europeu està "per sobre de les disposicions constitucionals".

tuit von der leyen

Garantir els drets dels polonesos

“La nostra màxima prioritat és garantir que els drets dels ciutadans polonesos estiguin protegits i que els ciutadans polonesos gaudeixin dels avantatges que proporciona la pertinença a la UE, igual que tots els ciutadans de la UE”, va afirmar Von der Leyen.

La presidenta també va incidir en què tant els ciutadans europeus com les empreses que fan negocis a Polònia "necessiten la seguretat jurídica que les normes de la UE, incloses les sentències del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees, s'apliquen plenament a Polònia". "Defensarem els principis fundadors de l'ordenament jurídic de la nostra Unió. Els 450 milions d'europeus confien en això", va assegurar.

Per la seva banda, el portaveu de la Comissió, Eric Mamer, va insistir que els serveis jurídics de l'Executiu comunitari prendran "tot el temps necessari" per "entendre molt bé les ramificacions jurídiques" de la sentència, i va recomanar no entrar en "especulacions" ni "en possibles escenaris polítics". El temps dependrà de la "complexitat", va valorar Mamer.

Incompatibilitat amb la Constitució polonesa

El Tribunal Constitucional polonès va sentenciar dijous que alguns articles del tractat d'adhesió a la UE són "incompatibles amb la Constitució" del país, una sentència emesa després de la petició del mateix govern polonès perquè es pronunciés sobre la qüestió i que avala l'oposició de Varsòvia a aplicar lleis comunitàries.

La sentència agreuja encara més el xoc entre Brussel·les i Varsòvia pels problemes polonesos amb l'Estat de Dret i, en particular, la independència judicial, que li han valgut l'obertura de diversos expedients comunitaris.

Imatge principal: El senador flamenc Mark Demesmaeker / ACN