Els presidents dels disset tribunals superiors de justícia de l'Estat espanyol han mostrat avui la seva solidaritat amb la vaga convocada per totes les associacions de jutges i fiscals i el seu suport a les "justes i legítimes reivindicacions" d'un sector "amb greus mancances cròniques".

En un comunicat conjunt, els presidents expliquen que, a causa de la seva posició institucional com a màxims representants del poder judicial, no poden sumar-se a mesures de pressió col·lectives en el seu àmbit professional però que comparteixen les seves reivindicacions.

Els presidents denuncien que "les greus mancances cròniques que pateix l'administració de justícia i que els poders legislatius i executius continuen sense corregir han desembocat en una situació insostenible, que genera el lògic malestar generalitzat en tota la carrera judicial i fiscal". Mostren la seva solidaritat amb les set associacions que convoquen la vaga, la segona en aquest any d'ambdues carreres, i el seu suport a unes reivindicacions que, recorden, inclouen la millores de les condicions professionals de jutges i fiscals.

Jutges i fiscals van protagonitzar una aturada conjunta el maig passat, amb el PP al govern espanyol, i han decidit continuar amb les mobilitzacions al no veure avanços tangibles tampoc amb l'arribada del PSOE a l'executiu. 

Convocants i demandes

La vaga ha estat convocada per Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), Jutgesses i jutges per a la Democracia (JJpD), Forum Independent Judicial (FIJ), Associació de Fiscals (AF) i la Unió Progressista de Fiscals (UPF) han convocat la protesta. 

Jutges i fiscals exigeixen el reforçament de la independència judicial, la modernització de l'administració de justícia i la millora de les condicions professionals. Per la seva banda, les associacions de fiscals demanen la derogació del sistema de terminis màxim d'instrucció, la paralització de la implantació de la justícia digital, l'atribució a la Fiscalia General de l'Estat de la formació dels fiscals, la independència del ministeri fiscal i la seva autonomia pressupostària.

Jutges i fiscals van protagonitzar una aturada conjunta el maig passat, amb el PP al govern espanyol, i han decidit continuar amb les mobilitzacions al no veure avanços tangibles tampoc amb l'arribada del PSOE a l'executiu.