L’ambaixada britànica a Madrid i el Foreign Office britànic -tal com s’anomena el ministeri d’Afers Exteriors del Regne Unit- van intercanviar incomptables correus sobre l’evolució del procés sobiranista a Catalunya i les seves conseqüències a nivell espanyol.

Segons uns documents publicats aquest dissabte per La Vanguardia, entre l’any 2014 i 2015 els dos organismes diplomàtics van dur a terme un estricte seguiment de totes les novetats sobre el full de ruta. Es tracta de 36 pàgines en què es recullen fragments de notícies de mitjans espanyols que parlen especialment sobre la preparació i celebració de la consulta del 9-N i de les eleccions del 27-S.

El seguiment es va fer a través de les informacions de mitjans escrits com El País, El Mundo, La Vanguardia, ABC i La Razón, a més d’algunes cadenes de televisió i ràdio. A banda de la informació general, també es recullen fragments d’editorials i entrevistes.

Aquests emails també contenien un altre tipus d’intercanvi d’informació entre l’ambaixada i el ministeri que es manté com a confidencial. Segons informa el diari, aquests fragments han estat esborrats dels documents públics per part del Foreign Office perquè podrien “perjudicar les relacions entre Espanya i el Regne Unit”.

La informació classificada contindria “informes de trobades entre els representants del Govern espanyol, del Govern català i dels representants del Regne Unit”. Si això es confirmés, seria la primera vegada que es coneixerien trobades entre el ministeri d’Exteriors britànic i el Govern català durant el procés.