Un jutge de Coll Villalba (Madrid) ha acordat el segrest cautelar del llibre Fariña, obra en la qual el periodista Nacho Carretero aprofundeix en la història del narcotràfic gallec. La jutgessa Alejandra Pontana ha adoptat aquesta mesurada a petició de l'exalcalde d'O Grove (Pontevedra) José Alfredo Bea Gondar, que va demandar el gener a Carretero i a l'editorial Llibres del KO per presumpta vulneració del seu dret a l'honor.

L'exalcalde —que apareix citat al llibre per presumptes vincles amb el narcotràfic gallec— ha aconseguit com a mesura cautelar el segrest del llibre i que es prohibeixi la impressió i comercialització de nous exemplars.

[relatedContent]

Per contra, la jutgessa ha desestimat la seva pretensió de frenar l'emissió de la sèrie de televisió produïda sobre aquesta obra. En aquest cas, sosté que la data d'emissió de la sèrie és incerta, així com el guió de la mateixa, per la qual cosa seria desproporcionat paralitzar la seva emissió.

Però en el cas del llibre, creu que la mesura està emparada en l'eficàcia de la tutela judicial, ja que si finalment la sentència fos favorable al demandant, s'hauria continuat produint el dany moral sobre el mateix. Per a la jutgessa, el contingut del llibre i les presumptes imprecisions denunciades per l'exalcalde atorguen prou base per, sense prejutjar el fons de l'assumpte, atendre la seva petició.

La jutgessa, finalment, determina que el demandant ha de dipositar una caució de 10.000 euros per respondre dels possibles danys i perjudicis que la mesura cautelar suposi per al patrimoni del demandat.