La ràdio alemanya, Deutschlandfunk, ha fet un balanç molt negatiu de l'economia espanyola arran de la pandèmia de la Covid, però tot i això ha destacat sectors que tenen una reacció a l'alça i van vent en popa. Entre les empreses que contradiuen la tendència general situa les de fonts d'energia renovables, i la indústria de les telecomunicacions, a més de la nanotecnologia.

Segons Deutschlandfunk, l'Estat espanyol té en aquests moments una de les xarxes de fibra òptica més denses d'Europa, i també una indústria ferroviària orientada a l'exportació. "Actualment, obté al voltant del 40% de l'electricitat de fonts d'energia renovable, i l'eliminació del carbó ha estat completada", assenyala. Cita en aquest sentit l'economista Raymond Torres, que remarca l'efervescència que hi ha a Catalunya i Andalusia, només frenada per la manca de finançament. Recorda que a Espanya no hi ha un banc públic com el Kreditanstalt für Wiederaufbau (Institut de crèdit per a la reconstrucció) d'Alemanya, que està dedicat a aquests objectius, i remarca que la banca privada prefereix els béns immobles com a garantia.

La ràdio alemanya considera que els problemes de l'economia espanyola són l'elevat deute, la falta d'innovació i la falta de capital per impulsar reformes. Per això considera essencial l'ajuda de la UE, que hauria d'afavorir una transició ecològica i digital que faci l'economia espanyola "més resistent de cara al futur". Afegeix que la taxa d'atur probablement continuarà augmentant aquest any, fins al 18%, segons prediu el Banc d'Espanya. Segons un estudi d’Intermón Oxfam del mes d’octubre, apunta, el nombre de persones en risc de pobresa a Espanya ha augmentat en 1,1 milions, fins a arribar als gairebé onze milions, a causa del coronavirus. "Això seria gairebé una quarta part de la població", recorda.

Deutschlandfunk

"Com vol transformar la seva economia Espanya", titula Deutschlandfunk

La causa del retrocés econòmic espanyola ha estat la caiguda del turisme, i l'existència d'un immens segment laboral poc qualificat. La ràdio cita l'associació industrial Hosteltur, que detalla que el turisme aportava 176.000 milions d'euros al producte interior brut, un 14 per cent del total, abans de la crisi de la Covid. "Una dita espanyola diu: "Espanya és un país ple de cambrers", afegeix l'economista. Admet que és una exageració, però diu que segons les estadístiques del Ministeri de Treball, un terç dels contractes laborals anuals a Espanya corresponen a treballadors molt poc qualificats, no només de l’hostaleria, sinó també de la construcció o la indústria. 

Segons la ràdio alemanya, a Espanya s'han registrat 16.000 morts per la Covid. "La vida al carrer s’ha aturat, l’economia torna a estar sota una gran pressió. El país del sud d’Europa espera el suport dels països de la UE per la crisi del coronavirus", manifesta.

A la fotografia principal, Pedro Sánchez en una reunió amb el servei de Protecció Civil estatal