Santiago Abascal, líder de Vox, ha fet pública aquest dimarts la seva candidatura per la nova executiva del partit d'extrema dreta. Si cap altre membre del partit no anuncia una candidatura abans de mitjanit, serà l'únic candidat i s'assegura una nova legislatura de 4 anys al capdavant de la formació. La ratificació d'aquesta proposta està previst que es realitzi a l'Assemblea General Extraordinària que tindrà lloc el pròxim 27 de gener. En aquesta nova estructura, presentada aquest dimarts, Abascal ha designat l'actual secretari general, Ignacio Garriga, com a únic vicepresident, mantenint a Javier Ortega Smith en el càrrec de vocal, compartit amb alguns vicepresidents autonòmics.

A través del seu compte a la xarxa social X (anteriorment coneguda com a Twitter), Abascal ha comunicat que el líder de Vox al Parlament Europeu, Jorge Buxadé, i la diputada Reyes Romero, deixaran d'ostentar els seus càrrecs de vicepresidents per assumir el paper de vocals.

La llista proposada per Abascal també incorpora noves cares. Entre els nous vicepresidents es troben Juan García-Gallardo per Castella i Lleó, José Ángel Antelo per Múrcia, Vicente Barrero per la Comunitat Valenciana i Alejandro Nolasco per Aragó. A més, s'han sumat a l'Executiva la portaveu al Congrés, Pepa Millán, i el secretari general del grup parlamentari, José María Figaredo. La decisió de mantenir Ignacio Garriga com a únic vicepresident assenyala la confiança del líder de Vox en el seu actual secretari general. D'altra banda, la reconfiguració que retira Jorge Buxadé i Reyes Romero dels seus càrrecs de vicepresidents i els col·loca com a vocals podria respondre a estratègies internes de renovació o redistribució de responsabilitats.

Aquest anunci arriba en un moment crucial per a Vox, ja que l'Assemblea General Extraordinària del 27 de gener serà determinant per definir el rumb i l'estructura interna del partit, sobretot, per ratificar el lideratge de Santiago Abascal al capdavant de la formació. Amb aquest nou organigrama, Abascal també pretén apagar la crisi que s'havia obert durant les darreres setmanes dins el partit i tancar les ferides obertes amb Ortega Smith.

Les bases de Vox impulsen una revolta contra Abascal i el seu nucli dur

Les bases del partit d'ultradreta d'uns quants territoris estan iniciant un moviment contra el líder del partit, Santiago Abascal, i el seu nucli més dur. La sortida de la diputada Clara Toscano, sembla que és una mostra més de la revolta interna que s'està teixint a Vox des de fa mesos, i que no només la protagonitzen càrrecs electes amb representació a les institucions, sinó també els militants de base, molt decebuts davant la deriva del partit. Segons assenyala El Mundo, la marxa de Toscano —mà dreta de Javier Ortega Smith a l'Ajuntament de Madrid—, així com la d'Iván Espinosa de los Monteros, el mes d'agost, i abans les de Macarena Olona o Víctor Sánchez del Real, tenen una causa comuna: el desacord amb Abascal i el nucli dur que l'envolta, entre ells, Jorge Buxadé.