Santi Vila, el conseller que es va allunyar del sobiranisme just després del referèndum de l'1-O, ha ofert una entrevista a l'agència Efe en la qual ha volgut posicionar-se com a equidistant.

Vila opina que el president Torra "es mou en una contradicció espiritual entre la seva ànima com a activista, fins i tot com a agitador, i la seva ànima com a polític o com a màxim representant institucional de Catalunya". No dubta que la seva comoditat és molt més gran quan exerceix com a activista que quan exerceix com a president, però va més enllà quan diu que "li costa doblement ser el president de tots i no només dels independentistes". Sense arribar a qualificar-lo com un problema, sí que deixa clar que "el Govern necessita convalidació o reformació". I per això indica que es necessitaran eleccions a Catalunya ben aviat.

L'exconseller, no obstant això, creu fermament que Pedro Sánchez s'equivoca quan no li agafa el telèfon a Torra, ja que qui truca no és la persona, sinó un personatge públic, el president. "Agradi més o agradi menys, Torra és el president de la Generalitat, acaba de superar una moció de censura i en conseqüència, Sánchez té l'obligació de posar-se al telèfon quan li truca un president autonòmic sigui el que sigui, del PP, del PSOE, o sigui independentista, perquè Espanya no és un país militant". "Em va semblar un desencert", diu sobre l'actitud del líder de l'Executiu, que "ha gestionat els últims mesos la situació, mogut molt més pel tacticisme que pel sentit d'Estat".

En qualsevol cas, creu que hi ha millors interlocutors sobiranistes que Torra, amb qui confessa que no hi ha empatia. En canvi, lloa les figures de Artur Mas i de Miquel Buch.

Vila, que assegura que esperava una sentència dura per al procés, "però no tant", afirma haver-se desmarcat completament de la política, sobretot per motius familiars.