El ja exconseller de Cultura de la Generalitat i nou responsable de la cartera d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha lamentat aquest dijous en el traspàs de cartera al nou conseller del ram, Lluís Puig, "circumstàncies ingrates amb un punt d'injust". "En general ens toca viure unes circumstàncies tan extremes, tan difícils, tan sensibles, que sovint els esdeveniments es precipiten d'una manera que no podíem imaginar", ha relatat Vila, que ha considerat aquest un moment agredolç.

Les paraules de Vila fan referència a la precipitada sortida del conseller Jordi Baiget de la conselleria. I a més, recorden al breu discurs que li va dedicar Puigdemont a la seva sortida. "Avui no és un dia de felicitat, alegria, és una decisió que, com saps, no és fàcil i vull que quedi constància del meu profund reconeixement a la teva tasca, la teva constància, honorabilitat, dedicació i lleialtat", va dir llavors el president.

Així mateix, Vila ha lamentat que en ocasions se l'hagi considerat com un conseller de passada i sempre sota sospita: "Jo he resistit i em sabia greu", ha confessat, manifestant el seu desig d'haver seguit una nova legislatura, però ha dit que una necessitat imperiosa de Puigdemont es va imposar en demanar-li si podia comptar amb ell.

Vila tanca etapa

Com a balanç, ha destacat la sintonia amb sectors com l'editorial, audiovisual, lingüístic, museístic i d'arxius, i ha assegurat que després de veure els comptes del seu nou departament: "No trobaré a faltar el pressupost de Cultura".

Ha destacat haver-se guanyat a pols la seva fama d'heterodox i crític, i encara que va desitjar que no arribés l'hora que li demanessin un canvi, quan va ser necessari li va dir a Puigdemont: "Si arriba, disposa". Ha dit haver trobat aquesta mateixa actitud generosa, còmplice i crítica també entre els treballadors de la Conselleria, i ha subratllat l'"honestedat i valentia" del nou conseller, un estret col·laborador seu i compromès amb la cultura popular sense ser localista.

Puig es presenta

Puig, que es trobava de vacances, ha considerat "un repte i una responsabilitat" l'encàrrec, que de moment ha viscut més com un mal de cap, en espera de situar-se a la seva nova cartera. Ha recordat el seu pas pel departament i ha dit que se sent un treballador més de la cultura i per a la cultura: "M'agradaria que vosaltres també veiéssiu tots els homes i dones com a participants de la cultura". Ha dit que no desitja "cap frontera ni separació" en la cultura, i s'ha acomiadat citant la Declaració Universal dels Drets Humans.

L'acte, orientat als treballadors de la Conselleria, ha comptat amb la presència d'artistes i responsables d'institucions culturals, entre ells el president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), Carles Duarte; el cantant Gerard Quintana; el director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (Mnac), Pepe Serra, i el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, entre altres assistents.