Un contundent Santi Vila ha assegurat aquest dijous que l’”autonomisme a Catalunya és mort”. Després de les polèmiques paraules del dirigent del PDeCAT David Bonvehi on parlava de la possibilitat de presentar un candidat autonomista a les eleccions si el procés fracassava, el conseller de Cultura, una altra de les veus fortes del partit, ha respost en aquest sentit.

“A Catalunya, avui i en el futur, mai més un polític que raoni en clau autonomista tindrà res a dir ni res a fer de cara a l’opinió pública” ha sentenciat en declaracions als mitjans abans d'accedir a una trobada literària a Torroella de Montgrí. “L'autonomisme tal com l’hem entès és mort”, resumia.

Vila ha assegurat que el procés que viu Catalunya només contemplen "que acabi bé” i ha reiterat el seu suport al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. “Estem al costat del president com hem d’estar i com ens va demanar la ciutadania”, ha explicat.

Per demostrar el compromís del Govern amb el procés independentista, el conseller ha recordat que ell i altres càrrecs polítics han rebut a dia d’avui sis advertiments del Tribunal Constitucional i no els “han tremolat les cames ni un sol dia”. "Les advertències des del punt de vista judicial no han espantat el Govern, que segueix dient que aquest conflicte no es resol a cop de jutges, fiscals ni amenaces, només per la via del diàleg".

"L'important és que ens vam comprometre a tirar endavant un procés i el president Puigdemont té una agenda molt sòlida amb el seu govern al costat" ha destacat, alertant que "especular si hi ha consellers més o menys compromesos fa un trist favor a aquest gran repte històric que tenim com a país".

Vila, candidat?

A la gravació de la reunió de Bonvehí amb alcaldes i militants de la seva comarca, el dirigent del PDeCAT apostava per Vila per disputar l'Alcaldia de Barcelona, considerant que podria guanyar a Ada Colau al ser una persona "capaç de posar la mirada una mica més enllà i no tan personalista". Vila, però, no s'ha manifestat sobre aquest tema.

El conseller sí que ha parlat sobre aquells qui l'han assenyalat com a possible perfil de 'candidat autonomista'. En aquest sentit, s'ha mostrat preocupat i "una mica dolgut" que se'l consideri una persona vinculada a l'autonomisme, cosa que ha assegurat que és "injusta". 

Responsabilitats de partit

En les seves declaracions, també ha aprofitat per defensar Bonvehí recordant que la polèmica ha estat "conseqüència d'una filtració" i que la conversa era "en un marc desenfadat, d'una conversa poc matisada en la qual es poden dir coses que en el fons un mateix no pensa d'aquesta manera". 

Tot i això, ha subratllat que el coordinador organitzatiu del PDeCAT té "unes responsabilitats de partit i, al costat de l'agenda nacional, també s'espera de la direcció que, amb discreció, vagi especulant en cada conjuntura quins són els perfils més idonis".