L'exconseller d'Empresa Santi Vila ha demanat al Tribunal Suprem que arxivi la causa per rebel·lió, sedició i malversació pública per la celebració de l'1-O al·legant que després del referèndum va intentar "per tots els mitjans" d'evitar la declaració d'independència unilateral (DUI). Fa la petició just el dia en el qual Forcadell i els membres de la Mesa declaren davant d'aquest tribunal pels delictes de sedició, rebel·lió i malversació de fons públics.

Així ho expressa la defensa de Santi Vila en un recurs d'apel·lació presentat davant del Tribunal Suprem contra l'admissió a tràmit de la querella de Fiscalía, en què nega que s'hagin produït delictes de rebel·lió i sedició perquè en cap cas no hi va haver un alçament violent i que "episodis aïllats d'incidents que cita la querella" no poden considerar-se com a tal.

En no tenir la condició de diputat, prossegueix el recurs, la intervenció de Vila en els fets investigats "s'ha limitat a una única actuació rellevant, a saber, la seva participació en l'aprovació de la convocatòria de referèndum" per part del Consell Executiu el 6 de setembre.

En aquest sentit, l'exconseller argumenta que convocar un referèndum il·legal ja no és delicte i que votar en l'esmentada convocatòria "res no té a veure amb alçar-se de manera pública i violenta".

"Posteriorment a la celebració del referèndum de l'1-O, totes les actuacions del conseller Vila van intentar just el contrari del que exigeix la present modalitat de rebel·lió, això és, la declaració d'independència", argumenta.

Afegeix que, "per tots els mitjans possibles al seu abast, és públic i notori que el conseller —que va dimitir abans de la proclamació de la independència al Parlament— va tractar d'intervenir entre els dos governs i va intentar convèncer el president a fi que no es votés al Parlament el 27-O".

La defensa, exercida per Pau Molins, ha presentat un altre recurs d'apel·lació al Suprem contra l'ordre de presó, la imposició d'una fiança i altres mesures cautelars.