Santi Vidal, el magistrat suspès pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per haver participat en la redacció d’un esborrany de futura Constitució catalana, podria tornar aviat a la carrera judicial. El Tribunal Constitucional, segons informa El Confidencial, té previst admetre la inconstitucionalitat de la prerrogativa que té el CGPJ per denegar la reincorporació a la carrera judicial d’aquells magistrats que han estat suspesos i que han complert el temps de sanció.

Santi Vidal va complir el 8 de març del 2018 els tres anys de suspensió defuncions que li va imposar el CGPJ com a responsable d’una falta molt greu en el compliment de les seus deures judicial per haver redactat el text constitucional.

Aquell dia, però, la comissió permanent del CGPJ li va denegar el seu reingrés actiu a la carrera judicial “al constatar-se la seva falta d’aptitud com a conseqüència de les seves manifestacions i intervencions públiques fetes durant les seves intervencions públiques” fetes durant la suspensió. Al parer de la comissió hi havia “falta de lleialtat a les institucions de l’Estat i a la Constitució”.

Els magistrats del TC van debatre la setmana passada una qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Tribunal Suprem sobre el reingrés al servei actiu de jutges suspesos de les seves funcions després de complir les seves sancions. Els magistrats han determinat que l’actual redactat de la llei orgànica del poder judicial, que atorga al CGPJ la potestat de vetar el reingrés és contrària a la Constitució.

L'exjutge i també exsenador d'ERC està imputat en la causa de l'1-O que investiga el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona. Santi Vidal va demanar l'arxivament de les diligències  argumentant que les seves declaracions sobre el fet que el Govern havia obtingut les dades fiscals dels catalans de forma il·legal van ser "meres hipòtesis".