Les visites de la vicepresidenta i ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, a Catalunya continuaran el proper dilluns 20 de febrer per seguir "recuperant llaços" amb la societat catalana, al marge de les institucions de govern de la Generalitat. Aquesta vegada la visita tindrà un caràcter cultural i econòmic, ja que Santamaría assisteix a Barcelona a una entrega de premis d'El Periódico de Catalunya a l'Empresa de l'any, i al vespre, a un homenatge a la reina Sofia al Teatre del Liceu, segons expliquen fonts del seu entorn.

L'ofensiva respon a la voluntat de donar més presència a l'Estat en territori català i reunir-se tant amb "entitats públiques, com privades", com fa la vicepresidenta espanyola des de fa alguns mesos. No es descarta que realitzi altres trobades que no siguin públiques, com s'ha conegut darrerament, en relació amb representants de l'empresariat català i els ajuntaments. És el cas del tinent d'alcalde de Barcelona i dirigent del PSC Jaume Collboni. Moncloa veu difícil la via de l'entesa amb l'independentisme i aposta ara per altres objectius. Just dimecres, la número dos de Mariano Rajoy explicava que "a Catalunya hi ha molts governs", i diversos interlocutors amb qui treballar per la "moderació". 

El seu número dos, el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, ha sortit al pas de les possibles crítiques a l'estratègia de deixar de banda el Govern català. "Seria un cas que el govern d'Espanya no pogués reunir-se amb qui volgués", explicava després de la reunió de la CARUE. És la Conferència d'Afers Relatius a la Unió Europea, que Santamaría ha decidit reactivar amb les comunitats autònomes després de sis anys que no s'havien reunit. La darrera vegada va ser amb l'expresident espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, l'any 2011.

A la reunió hi han assistit tots els representants autonòmics i de Ceuta i Melilla. Catalunya i el País Basc hi han enviat una delegació, a diferència de la Conferència de presidents autonòmics, on Carles Puigdemont i Iñigo Urkullu no hi van ser. En el primer cas avui estava formada per Maria Badia, secretària d'Afers Exteriors, i en el segon, per Josu Erkoreka. No es pot considerar que el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, hagi plantat Santamaría, perquè la darrera vegada s'hi va enviar la secretària d’Afers Exteriors d'aleshores, Roser Clavell.

Badia ha explicat que la seva assistència obeeix a l'interès de la Generalitat per la UE. "Són temes relacionats i volem saber què s'està plantejant, què es cou", exposava. Fonts de la Conselleria han explicat a El Nacional que en cap cas s'havia tret el tema del procés sobiranista, ni tampoc hi ha hagut malestar després de la problemàtica entorn de les funcions de Romeva, o el nom del Departament. La presència d'Amadeu Altafaj, delegat del govern català a Brussel·les, tampoc ha aixecat reticències, per bé que la designació de "representant permanent" va ser suspesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El govern central es serveix d'aquestes reunions per exhibir múscul i lligar pactes amb els territoris, després d'haver-ho acordat així en la trobada amb les 15 comunitats del passat 17 de gener. La CARUE ha posat damunt la taula el Brèxit, pel qual en celebraran una reunió monogràfica. S'ha abordat la presidència maltesa del Consell de la Unió Europea; s'ha decidit aprovar un reglament ajornat per la manca de reunions en tants anys, i finalment s'han emplaçat a crear un grup de treball relatiu a la participació de les autonomies en les decisions de la UE. 

Bermúdez de Castro ha fet una crida perquè la Generalitat assisteixi a la reunió anunciada per a dijous vinent, on es constituirà el grup de tècnics per elaborar el nou model de finançament, i el dia 1 de març, el de finançament local. El secretari d'Estat assegura que aquest és un tema pel qual Catalunya està "especialment afectada", i espera que hi sigui present. Fonts de la Conselleria han afirmat a aquest diari que no hi assistiran per a qüestions que suposin "construir un model d'Estat nou", com és la partida dels diners, sinó només en temes competencials i del curt termini.