La convocatòria del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de la cimera d'aquest dilluns per abordar el referèndum amb la resta de partits sobiranistes ha forçat el govern espanyol a contraprogramar la trobada, amb l'objectiu d'obrir els telenotícies del migdia sota la màxima que Puigdemont "està en mans de la CUP". Ho ha expressat així la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, durant la compareixença d'urgència aquest migdia a la Moncloa, poques hores abans d'una reunió de la qual s'especula podria sortir la data del referèndum.

"Vol reunir-se amb si mateix per decidir el futur d'Espanya i de Catalunya", ha dit Santamaría, qui en tot moment ha responsabilitzat els anticapitalistes –"radicals"– de l'acció de Puigdemont. La qüestió és que la reunió d'avui arriba després del darrer cop de porta de Mariano Rajoy a la negociació bilateral del referèndum, com explicava fa uns dies aquest diari. També, després de l'escalada verbal d'acusacions en què l'executiu central ha desembocat al llarg de la darrera setmana, equiparant el sobiranisme als "cops d'Estat" i els "atemptats".

Però Santamaría no contempla aquest detonant, sinó que afirma que el PDeCAT estaria recol·locant-se amb la idea de fons d’un escenari electoral a Catalunya. “El clima és preelectoral, no tenen més sortida. Van segons les enquestes”, ha dit. Sobre aquest aspecte, fonts de vicepresidència afirmen que no seria incompatible convocar el referèndum i fer eleccions. El seu argument és que davant la incapacitat de posar efectivament les urnes, o arribar al dia R, allò que sobrevindrà serà uns nous comicis. "Això no es produirà, li ho asseguro", diuen les fonts molt taxatives sobre el referèndum.

El fet és que a la Moncloa no veuen ja un escenari de més reunions secretes entre homòlegs per abordar el dret a decidir. “Ara tot discorrerà en el terreny del públic”, avisen les fonts de l’entorn de Santamaría. La mateixa vicepresidenta ha recordat que era “innegociable” i que l’oferta a Puigdemont era d’explicar-se al Congrés. “Hauria de buscar una data per a això, és allà on es troben les solucions per a qualsevol problema d’Espanya”, ha exposat. Per aquest motiu, li ha retret a Puigdemont que fes últimes ofertes. "El temps de la democràcia no s'acaba, s'acaba el temps del pacte amb els radicals", s'ha despatxat.

Ara bé, des de vicepresidència afirmen que no diran a Puigdemont "allò que vol saber", és a dir, les mesures que es prendran per frenar la convocatòria del referèndum, sinó que l'insten a visitar "la carrera de San Jerónimo, sense número", com ha dit la número dos del govern central. 

Així les coses, el nerviosisme de Moncloa es fa evident a cada nova acció que apunta en la línia del "o referèndum... o referèndum". Rajoy i Pedro Sánchez han mantingut una trucada on el segon li ha garantit el seu suport per impedir-lo. Fonts de l'executiu central afirmen que Ciutadans també n'està informat al detall, i compten també amb ells. 

Però Santamaría no vol afirmar públicament si hi haurà una taula entre constitucionalistes que sigui pública, com demana José Luis Ábalos, nou portaveu del PSOE. Preguntada per El Nacional, s'ha limitat a recordar les reunions amb el PSC i Ciutadans, amb qui diu "estan molt en contacte i molt units", cosa que interpreta que seguirà sent així, en cas que la Generalitat avanci en el full de ruta.