La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha comparat aquest dilluns el procés independentista amb les forces populistes. Ho ha fet durant la presentació del llibre del secretari d'Estat José María LassalleContra el populismo: Cartografía de un totalitarismo postmoderno.

"Per les forces populistes, els pactes han quedat obsolets i caducs i per això proposen una solució unilateral, perquè en la seva dialèctica arrogant es consideren portadores de la voluntat del poble", ha assegurat la vicepresidenta.

Davant aquesta situació, Sáenz de Santamaría ha reivindicat la necessitat de "redoblar els esforços per perfeccionar els models de convivència" i defensar els consensos i les institucions. "Davant el populisme, només toca la democràcia, el consens i el respecte a les regles", ha conclòs.

El consens amb el Govern

Preguntada per Màrius Carol, director de La Vanguardia i copresentador del llibre, sobre la possibilitat d'arribar a un consens amb l'Executiu de Carles Puigdemont, Santamaría ha assegurat que hi ha marge per al diàleg però que aquest s'ha de donar en el marc de la legalitat, ja que "una minoria no pot buscar una drecera a la llei per no haver de respectar la voluntat de la majoria".

Així mateix, la vicepresidenta ha apel·lat a la serenitat davant un moment polític que, segons considera, és "massa accelerat". La vicepresidenta ha criticat la decisió del Govern de "marcar terminis", en referència a l'anunci de la celebració del referèndum per l'1 d'octubre.

"Convindria asserenar-se, deixar de buscar la provocació, d'exaltar els ànims i després, hi ha moltes coses per fer i sobre les quals parlar", ha assegurat. Com a exemple, ha posat en relleu la tasca feta pel govern espanyol i diversos grups polítics en la negociació dels Pressupostos Generals del 2017.

"Laboratori primerenc del populisme"

Qui també s'ha referit al procés ha estat el mateix autor del llibre, Lassalle, que ha qualificat Catalunya com el "laboratori primerenc del populisme", ocasionat per la ruptura amb la legalitat i la "il·lustració que encarnava el seny".

"Hi ha hagut un desbordament del nacionalisme moderat que ha contribuït a la desestabilització del relat polític de Catalunya", considera Lassalle.

L'acte s'ha celebrat al Col·legi de Periodistes i ha comptat amb la presència de dirigents populars com l'exministre de Sanitat, Alfonso Alonso, o el secretari general del PP català, Santi Rodríguez.