L'endemà que el president, Carles Puigdemont, anés a Madrid a explicar els seus plans per a la convocatòria del referèndum, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha vingut a Barcelona a advertir-li que la democràcia té "el poder per evitar-lo".

Santamaría ha fet aquestes declaracions en acabar la cerimònia de lliurament de beques de la Caixa on també ha participat Puigdemont, a més dels Reis. Amb tot, aquesta coincidència no ha servit perquè el president i la vicepresidenta mantinguessin cap intercanvi d'impressions.

La vicepresidenta ha advertit que la forma escollida per Puigdemont no és l'adequada per al diàleg i ha insistit a convidar-lo a plantejar la seva proposta al Congrés. “El millor escenari, amb el conjunt dels representants del poble espanyol, és el Congrés”, ha reclamat Santamaría que desconeixia que a la mateixa hora que ella feia aquestes declaracions, la portaveu del Govern, Neus Munté, anunciava que l’executiu català demanarà formalment al president espanyol, Mariano Rajoy, negociar el referèndum.

Així mateix, la número dos del Govern ha reclamant al president que s’atingui a la veritat, que no pot convidar al diàleg amb una mà mentre amb l’altra redacta un pla per a la independència de Catalunya.

“En la vida, als diàlegs s’hi ha d’anar amb sinceritat i la postura de Puigdemont és el menys sincer que he vist els darrers temps”, ha retret. En aquest sentit, Santamaría ha lamentat que es convidi a obrir un diàleg i alhora s’adverteixi que el resultat és irrellevant perquè “el referèndum es farà o es farà”.

“Quan Puigdemont parla d’Estat parla de democràcia, d’una decisió que van adoptar els espanyols el 1978 de deixar de ser una dictadura, un estat autoritari per passar a ser un estat democràtic”, ha advertit en replicar l'avís de Puigdemont que "no hi ha tant poder per aturar tanta democràcia".

La vicepresidenta ha retret el president que vagi "de tapadillo" amb la independència, la qual cosa, segons ha assegurat "retrata cadascú".