La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, podria comparèixer a la Comissió de Fons Reservats del Congrés -més coneguda com a de secrets oficials- la setmana que ve o la segona setmana de desembre per informar sobre les suposades ingerències russes al procés català.

Així ho han indicat fonts parlamentàries, que han recordat que la convocatòria d'aquesta comissió, que es reuneix a porta tancada, és competència de la presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor.

Tot indica que el mateix dia que acudeixi al Congrés Sáenz de Santamaría, podria fer-ho també el director del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán, qui ahir va sol·licitar comparèixer per explicar si ha existit alguna relació entre persones d'aquest organisme i l'imam de Ripoll (Ripollès), Abdelbaki Es Satty, líder de la cèl·lula gihadista que va atemptar a Barcelona aquest estiu.

Sanz Roldán ha fet aquesta sol·licitud a petició pròpia per donar explicacions davant la Comissió de Fons Reservats de la cambra alta sobre aquests possibles contactes entre el CNI i l'imam de Ripoll, quan era a la presó a Castelló el 2014.

De la seva banda, la compareixença de Sáenz de Santamaría es produirà a instàncies del PSOE que considera que les possibles ingerències de Rússia podrien haver afectat la seguretat, no només d'Espanya, sinó de tota la UE.

Per això creu necessari que la vicepresidenta expliqui si són certes aquestes notícies, si les ha investigat el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) o si s'han posat en marxa mesures correctores.