"Vols que la ciutadania basca decideixi el seu futur polític per si mateixa i lliurement?". Aquesta és la pregunta que més de 160.000 votants de Sant Sebastià -inclosos joves de 16 i 17 anys- poden respondre aquest diumenge en una jornada de consultes populars impulsada per la plataforma ciutadana Gure Esku Dago a partir del model de les consultes catalanes i que ja s'han celebrat en 203 municipis bascos. Els ciutadans han respost a la crida amb una forta afluència als punts de votació. De fet, dades de participació de la mateixa plataforma xifren en 28.684 participants la consulta, i ha arribat a un 13% a Sant Sebastià. 

Els organitzadors n'han fet un balanç postitiu, tenint en compte que era la primera experiència del dret a decidir al país basc, i que només cobria algunes localitats guipuscoanes.

La capital de Guipúscoa s'ha convertit en l'epicentre de la jornada, amb un miler de voluntaris que participen en l'organització de la consulta sobiranista. Sant Sebastià és la primera gran ciutat basca que se suma a l'onada de consultes, que avui també arriba a localitats com Irun, Zalla, Balmaseda i Alonsotegi, amb més de 220.000 votants potencials.

A Sant Sebastià s'han habilitat una trentena de punts de votació, la majoria al carrer, i la jornada se celebra en un ambient festiu

Desembarcament de suport català

La campanya de Gure Esku Dago té el suport de representants de la societat civil i els partits polítics catalans, entre ells Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana; Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural; els diputats d'ERC Gabriel Rufián i Joan Tardà; els parlamentaris de JxCat Aurora Madaula i Eduard Pujol, i Aina Delgado, integrant de la secretaria tècnica de la CUP.

rufian lenta papereta basca

Gabriel Rufián i Joan Tardà mostren el seu suport a les consultes

També hi ha presència d'observadors internacionals com a Shona McAlpine, secretària i delegada de relacions internacionals d'Independence Convention (Escòcia), i Julieta Gaztañaga, antropòloga, investigadora i professora argentina.

Així mateix, la campanya té el suport explícit del PNB i EH Bildu.

consulta país basc efe

Efe

Pujol i Madaula, observadors 

El portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, i la diputada del grup parlamentari, Aurora Madaula, han participat com a observadors en les consultes populars que s’han fet avui diumenge al País Basc i que permetran sondejar el suport del territori a la reivindicació d’un estat independent.

El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha reivindicat la democràcia des de la participació ciutadana, en l’exercici i expressió màxima d’aquesta, com són una papereta i un vot. “Alguns han considerat les butlletes a Catalunya una arma perillosa”, ha dit el portaveu adjunt en una atenció als mitjans a Sant Sebastià, i ha lamentat que a l’Estat espanyol no se salvaguardi el dret a votar i a expressar l’opinió lliurement.

En aquesta línia, Pujol ha reivindicat el dret “a viure en una societat que no reprimeixi” i ha instat la ministra Calvo a reflexionar sobre el concepte d’estat democràtic, després que en una entrevista hagi afirmat que un estat democràtic els presos no es poden alliberar: “Que sàpiga que un govern democràtic mai tindria gent innocent a la presó, gent en una situació d’indefensió judicial i arbitrarietat judicial com la que viuen els nostres companys presos polítics catalans”.