Diada de Sant Jordi marcada per la delicada situació política a Catalunya. Els presos polítics han escrit missatges amb motiu de la festivitat catalana, i ho han fet des de les presons d'Alcalá-Meco, Estremera i Soto de Real. Els consellers empresonats i els Jordis, com ha fet el Govern a l'exili, han enviat textos carregats d'emotivitat en la primera festa de Sant Jordi amb la vigència del 155 i amb polítics independentistes a la presó.

Dos dels missatges més esperats han estat els del número dos de Junts per Catalunya i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que fa més de mig any que estan en presó preventiva. El primer ha escrit una carta dedicada a la seva dona, Susanna Barreda, en la qual lamenta no poder-li enviar una rosa aquest any, i després —ja en clau més política— ha publicat a Twitter un escrit en el qual augura que a la festa de l'any que ve "seré amb vosaltres gaudint d'un dia molt especial".

Per la seva banda, Cuixart va dedicar ahir, en la vigília de Sant Jordi i coincidint amb el 43è aniversari d'Òmnium Cultural, unes paraules en relació amb Sant Jordi. "No poder viure aquest Sant Jordi amb vosaltres serà un càstig afegit", va dir l'activista sobre una diada de la qual va destacar la "cultura", el "civisme" i l'"amor" que es desprèn de la jornada. En un altre missatge aquest matí, el líder d'Òmnium ha fet una crida a convertir els carrers en un "mar de roses grogues de dignitat col·lectiva" a favor d'alliberar els presos.

El Govern empresonat, un mes a la presó

Aquest 23 d'abril no només és especialment difícil per als consellers empresonats per no poder viure la festa de Sant Jordi. Avui fa un mes de la vista en la qual el jutge del Tribunal Suprem va decidir empresonar els consellers Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, a més de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Ells també han tingut un record per al Sant Jordi. El conseller Turull ha agraït els seus companys a presó que li hagin regalat el llibre Bon dia, són les vuit! del periodista Antoni Bassas per Sant Jordi. També des de la presó d'Estremera, Romeva ha volgut explicar que ha rebut llibres per part de la seva dona i els seus fills. El conseller també agraeix el suport popular a tots els que "escriuen i envien cartes".

La seva companya Dolors Bassa, des d'Alcalá-Meco, ha agraït que hagin rebut roses pintades de colors per part de persones a favor de l'alliberament dels presos polítics. Unes de grogues són les que ha enviat la consellera en exili, Clara Ponsatí, als Jordis —Turull, Cuixart i Sànchez— pel seu sant.

L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha carregat contra la decisió de la justícia espanyola de mantenir-la empresonada i ha assegurat que aquest Sant Jordi serà "diferent, estrany" perquè l'ha de passar "injustament lluny de casa". "Us animo a gaudir d'un dels dies més especials de l'any", ha emplaçat Forcadell.

Per la seva banda, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn s'apropen, com ja han fet Sànchez i Cuixart, als sis mesos empresonats. El que va ser responsable d'Interior ha lamentat que no pugui celebrar la festa en llibertat i ha fet una crida a expressar el pacifisme de la societat catalana davant les acusacions de violència del moviment independentista.

"Sant Jordi sempre ha estat la millor mostra del que som com a poble, la nostra essència", ha exposat Forn, que ha demanat de viure la "jornada de cultura, civisme i reivindicació".