Fins fa ben poc a Sant Carles de la Ràpita encara lluïen tretze plaques amb simbologia franquista, que l'Ajuntament ha ordenat retirar. Aquestes estaven localitzades en habitatges. 

Amb això, ha destacat el consistori en un comunicat, "el municipi elimina tots els elements de simbologia franquista de la via pública i dona compliment a la Llei de Memòria Històrica". En aquest sentit, ha explicat que la normativa contempla que siguin les administracions locals les que s'encarreguin de prendre les mesures pertinents per enretirar "escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva de l’alçament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura".

En una imatge difosa per l'ajuntament a les xarxes socials, es pot llegir que es tracta d'un edifici destinat a la protecció oficial que va construir el ministeri d'habitatge franquista. Aquest va acompanyat amb l'escut del jou i les fletxes de la Falange i que va adoptar el règim franquista. 

 

santcarles

Els veïns han tret les plaques

Els mateixos veïns són els que han tret aquestes plaques, segons han apuntat des de l'Ajuntament. En aquest context, ha detallat que fa pocs mesos el consistori van enviar un requeriment per informar a les comunitats de propietaris dels immobles que es retirarien aquests elements amb simbologia franquista. 

"Passat el termini, han estat els mateixos propietaris qui han retirat cada una de les plaques, tot i que tenien a la seva disposició els serveis tècnics municipals perquè ho fessin", s'indica en el comunicat.

Per aquest motiu, Josep Caparrós, alcalde del municipi, ha agraït als propietaris la seva iniciativa. “L’eliminació de tots els símbols d’enaltiment del franquisme demostra que la Ràpita es desvincula de qualsevol lligam amb la dictadura i es posiciona totalment en contra del feixisme”, ha argumentat el batlle.

A banda de treure aquestes plaques en els immobles, el 2017 Sant Carles de la Ràpita ja va retirar la creu franquista de la Torreta. "Actualment, no es té constància de cap element més d’aquestes característiques a la via pública de la Ràpita", sentencia l'Ajuntament en el comunicat.

 

Imatge principal: Un pla detall d'una de les plaques franquistes que quedava en un immoble / Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita