La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha encarregat un estudi a l'Institut de Salut Carlos III sobre l'efectivitat de les vacunes a llarg termini en diversos grups de població, especialment en els interns en residències, davant el repunt de morts que s'hi ha registrat, segons informa Vozpopuli.

L'estudi estarà dirigit per l'Institut de Salut Carlos III, al capdavant del qual ha estat nomenat recentment Cristóbal Belda. A més d'aquest estudi, el ministeri ha encarregat al Carlos III investigar la covid persistent.

El nombre de residències catalanes amb algun cas positiu de covid-19 ha experimentat un increment durant el mes d'agost. Si bé el balanç se situava en 163 centres afectats per algun contagi de coronavirus el passat 29 de juliol, el Departament de Drets Socials va actualitzar el 4 d'agost les dades i eren 174 els centres residencials de serveis socials que presentaven algun cas actiu del virus.

Per tipologies, de les 174 residències afectades, n'hi havia 129 que eren centres de gent gran; 28 que eren espais residencials per a persones amb discapacitat; 4 centres de salut mental i 13 d'altres classes, com centres d'infància o edificis per a persones en risc d'exclusió.

Contagis per residències

 

En el balanç total dels contagis que hi ha en totes les residències catalanes de serveis socials, es comptabilitzaven a principis de mes 815 residents amb casos confirmats de coronavirus, cosa que representava un 1,4% del conjunt de persones que resideixen en aquests centres. Drets Socials va destacar que, afortunadament, la gran majoria d'aquests presenten quadres asimptomàtics o bé una simptomatologia lleu de covid-19. En canvi, però, del 23 al 29 de juliol, es van registrar 73 defuncions de residents a conseqüència d'aquesta malaltia i 78 ingressos hospitalaris.

En relació amb els professionals que treballen en aquestes residències, el percentatge total de contagiats era pràcticament idèntic al dels residents: és d'1,5% del total. Amb xifres absolutes, hi havia 688 treballadors que han donat positiu, sis dels quals estaven ingressats a l'hospital i un a l'UCI.

Segons la tipologia del centre, en el cas de les residències de gent gran, hi havia diagnosticats 672 contagis entre els residents i també s'havien detectat 557 treballadors que havien donat positiu per coronavirus. Les xifres de les residències de gent gran representaven un 80% dels contagis detectats entre tots els centres residencials que hi ha a Catalunya de diversos tipus.

D'altra banda, en els centres per a persones amb discapacitat, es van comptabilitzar 95 casos positius entre els residents i, paral·lelament, hi havia 117 professionals que també s'havien infectat de covid-19. En relació amb els centres residencials de persones amb problemàtica social derivada de salut mental, hi havia set residents afectats pel virus i cinc persones del personal que hi treballava que també s'havien contagiat.