El Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut, integrat pel ministeri de Sanitat i les conselleries del ram de totes les comunitats autònomes, perfilen un document en el qual es desaconsella als metges i odontòlegs prescriure tests d'autodiagnòstic del coronavirus, segons ha avançat Europa Press.

En concret, aquests tests són els que aquesta setmana el govern espanyol ha donat llum verda perquè es venguin a les farmàcies i que indiquen si una persona té actualment la Covid o la superada. Ara bé, aquests no es poden realitzar a títol individual, sinó que es requereix una prescripció mèdica. 

test ràpids farmàcies Una mostra dels tests ràpids dels quals disposen les farmàcies / EFE

Els tests tenen un rendiment menor al d'altres proves

Tot i això, la Ponència d'alertes, Plans de Preparació i Resposta que depèn de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut va aprovar aquest dimarts per unanimitat un text en el qual es desaconsella als metges i odontòlegs prescriure els tests d'autodiagnòstic ràpid. En aquest sentit, el document, al qual ha tingut accés Europa Press, conclou que les proves de detecció d'anticossos no estan indicades per diagnosticar infecció activa per SARS-CoV2 i, per tant, no han de ser utilitzades amb aquesta finalitat ni en persones amb símptomes ni en individus asimptomàtics.

A més, també ha posat en relleu que les proves d'autodetecció tenen un menor rendiment que les tècniques que es realitzen en els laboratoris amb sang. Així mateix, en el document també es ressalta que aquest tipus de proves no es troba recollida en l'Estratègia de Detecció Precoç, Vigilància i Control de Covid-19

Per tots aquests motius, en el text també es destaca que s'han de portar a terme accions de comunicació i conscienciació per informar clarament a la ciutadania tant de la naturalesa com les limitacions de les esmentades proves, a més dels riscos per a la salut d'una incorrecta interpretació dels seus resultats.

En aquest sentit, aquest cap de setmana els farmacèutics recordaven que aquests tests només es poden comprar amb prescripció mèdica alhora que advertia que no són una mesura que garanteixi una seguretat absoluta sobre si es té o no la malaltia.  "No es trobaran tests d'antígens ni a les farmàcies ni en cap altre canal d'una forma legal", va alertar clar Xavier Tejedor, vocal d'Anàlisi del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). A més, també va indicar que no seguir les mesures per tenir una "falsa seguretat" pot ser "més que útil, molt perillós" i, fins i tot, "catastròfic". Les farmàcies només poden vendre ara com ara tests d'anticossos amb prescripció mèdica.