El president espanyol, Pedro Sánchez, visitarà demà divendres la localitat d'Amer (la Selva), el poble natal del president a l'exili, Carles Puigdemont, amb la intenció d'anar a veure la multinacional farmacèutica Hipra.

Els laboratoris Hipra començaran al juny els assajos clínics de la seva vacuna contra la Covid-19, un cop acabades les proves preclíniques amb animals.

Sánchez visitarà la localitat natal de Puigdemont, però no ha fet fins ara cap gest cap a l'exili català ni tampoc cap als presos polítics. Ni tan sols hi ha constància dels indults que havia promès que estudiaria.

Segons ha informat la Moncloa, Sánchez es desplaçarà al migdia a Amer acompanyat per la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i el titular de Ciència i Innovació, Pedro Duque.

El cap de l'Executiu i els ministres es reuniran amb responsables de la companyia Hipra, que té obertes dues línies d'investigació per a una vacuna, una d'elles pròpia i una altra en col·laboració amb l'Hospital Clínic de Barcelona.

El passat mes de desembre, el llavors ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja va recórrer les instal·lacions d'aquesta empresa i es va reunir amb els membres de la direcció per conèixer els plans que estaven desenvolupant.

Hipra és una farmacèutica amb 38 filials repartides per tot el món i experta en vacunes per a la salut animal, però amb la pandèmia de coronavirus ha anat avançat cap a la salut humana i ha obert una nova línia investigadora. També ha col·laborat amb les autoritats sanitàries duent a terme accions altruistes com el processament de testos PCR per a centres sanitaris.

La visita de Sánchez s'ha organitzat enmig d'un pla de vacunació previst pel govern espanyol que es manté sense canvis tot i els problemes que han anat sorgint amb les dosis d'AstraZeneca i Janssen.

Aquesta última vacuna encara no ha estat utilitzada a Espanya després que se n'ha paralitzat la distribució per investigar sis casos de trombes poc freqüents entre els set milions de persones vacunades als Estats Units. Sánchez va ratificar dimecres davant del ple de Congrés que el 70 per cent de la població espanyola estarà vacunada a la fi de l'estiu.

La visita del president espanyol serà la primera que fa a Catalunya després del fracàs de l'intent d'investidura de Pere Aragonès com a president, després de les eleccions del 14 de febrer, i que va obrir la porta a un període de dos mesos en què, si un candidat no obté el suport de Parlament, cal repetir els comicis.