El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aterrat aquest divendres al poble de Carles Puigdemont, Amer (La Selva). Ho ha fet per visitar l'empresa Hipra, dedicada a la investigació i producció de vacunes, i acompanyat de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i del ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque. El cap de l'executiu espanyol ha aconseguit trencar el buit institucional -però no la tensió- que castiga les visites a Catalunya provinents de l'Estat. A la cita d'avui hi ha acudit la consellera de Salut, Alba Vergés.

Vergès s'ha presentat a Amer amb un abric groc i una carpeta de reivindicacions, sobre vacunes i diàleg polític. També hi era l'alcaldessa de la població, Maria Rosa Vila, de Junts, amb un llaç groc. Vergés ha evitat la foto de família. En el seu Parlament, Sánchez ha citat la consellera, però no a l'alcaldessa que fonts presents a l'acte asseguren que ni tan sols ha rebut la salutació del president espanyol. De fet, un protocol estrany en què els dirigents polítics s'evitaven davant les càmeres s'ha acabat imposant a la visita.

Indiferència

Per la seva banda, la població d'Amer, entre la qual Hipra té un fort pes, ja que dóna feina a una part important de la comarca, ha rebut el viatge de Sánchez amb absoluta indiferència.

Tot just una desena llarga de persones s'han concentrat rere el cordó de seguretat, a gran distància de la fàbrica, als afores de la població, per expressar la seva protesta. A banda d'això i del dispositiu policial que ha blindat la zona i ha tallat la carretera d'accés a la fàbrica, res ha alterat la vida quotidiana dels carrers d'Amer. 

protesta amer pueblo puigdemont visita pedro sanchez foto marta lasalas

Una desena llarga de persones protestaven rere el cordó de seguretat

"Protestes? Al contrari, menys gent que mai", assegura el responsable d'un dels bars de la plaça de la vila, atapeïda d'estelades i presidida per una immensa imatge de Puigdemont amb el lema No surrender. 

El viatge de Sánchez es va anunciar ahir a la nit. La Moncloa va convidar el vicepresident, Pere Aragonès, però aquest, que ja va ser a aquesta fàbrica la setmana passada ha xutat la convocatòria a Vergés. Ningú, a banda de la delegació política, ha pogut entrar a les instal·lacions. La premsa ha hagut de seguir la visita des del carrer, rere la tanca que envolta l'empresa.

Sánchez apel·la a la unió

En arribar, dins d'una llarga caravana de cotxes, Sànchez ha visitat les instal·lacions de la fàbrica, s'ha fet una foto de família, i ha protagonitzat un parlament en què ha volgut agrair el compromís de l'empresa i la indústria catalana i d'Espanya "amb els compatriotes" en els moments més durs de la pandèmia, amb la producció de PCR i de respiradors amb tecnologia 3-D.

Ha assegurat que entre abril i setembre hi haurà 87 milions de dosis que permetran vacunar "tots els compatriotes, visquin on visquin", i ha apel·la a la unitat.

"Una de les grans lliçons d'aquesta pandèmia és allò que la unió fa la força. Des de la Generalitat de Catalunya, que ens acompanya la consellera, des dels municipis, des del govern espanyol hem sigut capaços de treballar colze amb colze", ha subratllat.

Crida de Vergès

La consellera ha aprofitat el desenvolupament de la visita per reclamar a Sànchez i a la ministra de Sanitat les vacunes "quan abans millor". Ha exigit més claredat en l'estratègia de vacunació i ha advertit que si pogués acudir a Europa a buscar-les ho faria. "Com que no podem, a nosaltres ens pertoca exigir a l'Estat espanyol aquestes tasques, perquè la informació sigui clara", ha reclamat.

En acabar i després de la breu intervenció de Sànchez en què s'ha referit a la unitat per superar la pandèmia, Vergés s'ha dirigit de nou al president espanyol per instar-lo a resoldre el conflicte català. "Es treballa bé i unit quan als conflictes també polítics, s'hi posa solució", ha advertit reclamat entomar de cara la situació a Catalunya. 

Tot seguit, Sánchez s'ha enfilat de nou a la caravana de vehicles que acompanyava els tres membres del Govern i ha abandonat Amer enmig el mateixa indiferència en què ha arribat.