El PSC vol posar tota la carn a la graella per a la campanya de les eleccions del 14-F i per això comptarà amb el suport de bona part del govern espanyol. La greu situació a Espanya a causa de la pandèmia de la Covid-19 no impedirà, doncs, la participació proactiva del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que serà present en fins a cinc actes al costat del candidat socialista, el ja exministre Salvador Illa.

Però Sánchez no serà l'únic membre de l'Executiu espanyol que es desplaçarà a Catalunya per tal de contribuir que el PSC guanyi les eleccions. Les tres vicepresidentes socialistes: Carmen Calvo, Nadia Calviño i Teresa Ribera; juntament amb el ministre de Transports, José Luís Ábalos, la ministre d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, i la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, també faran costat a Illa i la resta de candidats. Altres destacats dirigents del partit com el recentment nomenat ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, no faltaran a les cites.

Sánchez s'estrenarà demà a la tarda a l'acte d'obertura de la campanya que se celebrarà al Casal Socialista Joan Reventós, a Barcelona. Illa, però, ja s'haurà presentat com a candidat a la presidència en un acte al migdia amb representants del món social i econòmic. Segons han confirmat des del partit, Sánchez participarà tots els dies del cap de setmana, excepte el pròxim diumenge. El dissabte, el president espanyol també acompanyarà el candidat en un acte a Tarragona.

miquel iceta pedro sanchez felip VI promesa - Pool EFE

Iceta jura el càrrec / Foto: Pool Moncloa

Satisfets amb l'efecte Illa, des del partit confirmen que volen fer una campanya "intensa i propositiva" i que no entraran en els retrets ni en batalles amb els altres partits, els quals -des del més independentista al més unionista- han situat l'exministre de Sanitat en el centre de les seves crítiques.

Una campanya adaptada a la Covid

Tot i ser l'únic partit en contra del decret d'ajornament de les eleccions, el PSC ha criticat que el Govern hagi deixat sense efecte el confinament municipal per a totes aquelles persones que vagin a un acte electoral. És per aquest motiu que els socialistes han plantejat una campanya marcadament telemàtica en què només hi assistiran els candidats i alguns militants del municipi on es faci cada acte. 

Encara que des de la formació asseguren voler ser mol "respectuosos" amb les indicacions del Procicat, van ser dues formacions a l'òrbita del partit, la Lliga Democràtica i Federalistes d'Esquerres, les quals -entre d'altres- van presentar recurs contra l'ajornament davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

comite federal psoe   pedro sanchez   salvador illa   miquel iceta   foto psc

El comitè federal del PSOE celebrat la setmana passada va ser telemàtic / Foto: PSC

De fet, els mitjans de comunicació escrits no podran assistir a cap acte i els gràfics tindran també vetada l'entrada per a tots aquells en què participi el president del govern espanyol. Per a la resta de dies, televisions i fotògrafs només podran enregistrar imatges abans que comenci l'acte, però en cap cas quedar-se a seguir-lo in situ. Així doncs, des del partit distribuiran fotografies, vídeos i senyal en directe per tal que la premsa pugui seguir la campanya.

Gairebé dos milions de pressupost

Pel que fa al cost de la campanya, aquesta tindrà un cost de gairebé dos milions d'euros, un 17% menys que les últimes, segons indiquen des de la formació. Entre aquests diners hi ha les aportacions que militants i simpatitzants han fet a través del servei de microcrèdits i donacions que el partit a posat a disposició. De fet, les aportacions per aquestes vies ha estat per sobre de les expectatives, fet que els fa creure en un missatge que han anat repetint des que van presentar Illa com a candidat i que serà clau per a la campanya: "existeix la il·lusió pel canvi".