Miquel Iceta ja és ministre del govern d'Espanya a tots els efectes. A dos quarts de vuit del matí, el seu nomenament apareixia al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). A les nou, prometia el nou càrrec davant del rei Felip VI al Palau de La Zarzuela. I a les onze, ha protagonitzat el traspàs de cartera amb Carolina Darias, que se'n va a Sanitat. Durant aquest acte, el primer secretari del PSC i flamant ministre de Política Territorial ha fet una declaració d'intencions: treballarà per una Espanya "diversa, plural i unida". Ha volgut garantir que no hi haurà "ni sobresalts, ni invents, ni improvisacions".

L'única cosa diferent en l'acte de presa de possessió ha estat l'ús de mascareta; fa un any, quan va formar-se el govern de coalició, ni tan sols s'albirava el coronavirus. Miquel Iceta ha repetit la fórmula protocol·lària: "Prometo per la meva consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec de ministre, amb lleialtat al Rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat així com mantenir en secret les deliberacions del Consell de Ministres". Quan s'ha referit a la "lleialtat al Rei", ha mirat cap a Felip VI. Ha promès el càrrec davant d'un exemplar de la Constitució. El crucifix ja ha desaparegut.

Però ha estat durant el traspàs de cartera que ha pronunciat el seu primer discurs. Ha arrencat saludant en les diverses llengües: català, euskera i gallec. I ha fet una declaració d’intencions: “M’agrada Espanya com és: diversa, plural i unida”. Aquest és el projecte pel qual treballarà. “Jo no arribo aquí amb un programa propi, arribo fidel i compromès amb el programa de govern de la coalició progressista, que s'ha de complir”, ha assegurat el nou ministre de Política Territorial. En aquest sentit, ha deixat clar que “no hi haurà sobresalts, ni invents ni improvisacions”. La "cogovernança" i l'"acord" entre administracions són "el camí". I ha conclòs: “Vull una Espanya forta en la seva unitat i orgullosa de la seva diversitat”.

A l’acte l’han acompanyat la seva germana, la seva tieta i també Teresa Cunillera, delegada del govern espanyol a Catalunya, que ha volgut ser present a Madrid en aquest moment.

"Un ajust mínim"

Després de la sortida de Salvador Illa, que finalment torna a Catalunya per fer al 100% de candidat del PSC a la Generalitat, Pedro Sánchez va anunciar un "ajust mínim", uns retocs sense causar danys a l'estructura de la coalició de govern. La cartera de Sanitat se l’ha quedat Carolina Darias, que ha acompanyat Illa en la gestió del coronavirus. La vacant de Política Territorial l'ha ocupat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, garantint la quota catalana del PSC. Tot plegat, després que Iceta fes un pas al costat a favor d'Illa a les eleccions al Parlament.

"Miquel Iceta és un polític conegut, un estudiós de la política, una persona d'idees i de construir consensos en un Estat descentralitzat", va elogiar-lo ahir el president espanyol després d'anunciar el seu nomenament. Va assegurar que "la cogovernança ha vingut per quedar-se" i va afegir que és "la persona que declinarà tots els verbs amb aquest prefix: cooperació, col·laboració, cogovernança". El va descriure com "un home de concòrdia". El flamant ministre català tindrà enormes reptes davant seu, començant pel diàleg amb Catalunya. La taula entre governs només s'ha reunit una vegada per fer-se una fotografia. I haurà de donar un contingut real a la tan repetida "cogovernança" de la qual Pedro Sánchez ha fet bandera.