El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ratificat avui la seva intenció de crear una Comissió de la Veritat sobre la Guerra Civil i el franquisme i ha proposat que el Valle de los Caídos sigui només un cementiri civil perquè no pot ser un lloc de reconciliació.

Sánchez ha plantejat aquestes propostes en la conferència de premsa que ha ofert a la ciutat boliviana de Santa Cruz de la Serra al costat del president de Bolívia, Evo Morales, després de la reunió que ambdós han mantingut.

Per al cap de l'Executiu central, malgrat la pròxima exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, no pot dur-se a terme una "resignificació" d'aquest lloc i, per tant, en espera del que decideixin els grups en el Parlament, creu que ha de ser un lloc "de repòs" i per això proposa que sigui un cementiri civil.

Una Comissió de la Veritat

Respecte a la creació d'una Comissió de la Veritat, ha recordat que el grup socialista va proposar l'any passat la modificació de la llei de memòria històrica en una proposició de llei i en aquest text ja es plantejava la posada en marxa d'aquesta comissió. Ara creu que aquest assumpte es pot reprendre durant la tramitació en el Congrés del reial decret d'exhumació de les restes de Franco una vegada que sigui validat i segueixi el seu curs com a projecte de llei.

"Però la voluntat del govern espanyol és crear aquesta Comissió de la Veritat que sigui el més plural possible i que estigui incorporada per totes les perspectives històriques sobre la Guerra Civil i la dictadura perquè una vegada per sempre es tanquin aquestes ferides que es continuen patint al país", ha afegit.

Sobre aquests assumptes s'ha referit també en una conversa informal amb els periodistes en una jornada en què ha visitat a Santiago de Xile el Museu de la Memòria, que recull les violacions de drets durant la dictadura del general Augusto Pinochet (1973-1990).

Museu de la memòria

En aquesta xerrada ha insistit que veu molt difícil que la Vall dels Caídos pugui convertir-se en un lloc de reconciliació i ha plantejat que pogués tenir dues parts, una com a cementiri civil i una altra la basílica que hi ha allà.

Aquesta posició suposaria una variació sobre la proposició de llei presentada pel grup socialista en el Congrés el desembre de 2017.

protesta ultra Valle Caidos EFE

Protesta feixista al Valle de los Caídos, Madrid / EFE

En ella els socialistes apostaven per reconvertir el Valle de los Caídos en "un centre nacional de memòria impulsor de la cultura de la reconciliació, la memòria col·lectiva democràtica i la dignificació i reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura a través de programes culturals, museístics i d'investigació".

Sánchez creu que, com a alternativa, el Congrés podria debatre la possibilitat de portar endavant una iniciativa com la creació d'un museu de la memòria a semblança del qual hi ha a Xile.

Arribada de Pablo Casado

El president del govern espanyol ha admès en la seva conversa amb els periodistes la dificultat del procés que ha volgut impulsar per a l'exhumació de Franco i ha reconegut que creia que es podria haver fet efectiva de forma més ràpida.

El que sí que tenia clar des del principi, segons les seves paraules, és que la decisió havia de ser aprovada pel Congrés, tal com passarà amb la convalidació del reial decret llei.

Davant de l'actitud del PP en relació amb aquest decret (s'abstindrà finalment quan es voti en el Parlament), el president del govern central considera que ha perdut una oportunitat per desempallegar-se del seu passat. En aquest context, assegura que no entén aquesta posició, sobretot després de l'arribada de Pablo Casado a la presidència del partit.