Ja estem a la recta final per a resoldre l'enigma investidura-eleccions. En les últimes hores, Pedro Sánchez no ha fet cap moviment. Només el farà aquest migdia, abans de tancar la ronda de consultes del rei Felip VI. Segons expliquen fonts del PSOE, el president en funcions trucarà per telèfon els líders dels tres principals partits, Pablo IglesiasPablo Casado i Albert Rivera, "per a conèixer la seva decisió final". Aquestes trucades arriben després del cop d'efecte in extremis de Ciutadans obrint-se a una abstenció a canvi de compromisos com l'aplicació del 155 a Catalunya o no indultar els presos polítics en cas de condemna.

Així, segons fonts socialistes, Pedro Sánchez trucarà al secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, a les onze del matí. A les dotze serà el torn del president del Partit Popular, Pablo Casado. Finalment, a dos quarts d'una, tancarà la ronda telefònica amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que aquest matí li ha demanat una reunió urgent. "El compromís del president en funcions és obrir una legislatura sense necessitat d'anar a eleccions i disposar d'un govern estable que és el que necessita Espanya", remarquen des de Ferraz.

Aquesta ronda de trucades arriba després que aquest dimarts al matí Albert Rivera hagi sol·licitat una reunió urgent per estudiar les tres condicions per una abstenció: Catalunya, desfer el govern de Navarra i no apujar els impostos. Una via que requeriria del vistiplau de Casado, que ha evitat comprometre's. També aquest dimarts, el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha expressat la seva disposició a veure's amb Ciutadans si realment va de debò. Les trucades, però, fan suposar que la trobada no serà aquest dimarts.