El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha suggerit que l'Executiu no presentarà el projecte de llei de pressupostos per a 2019 si no compta amb prous suports perquè tiri endavant. "No marejarem els espanyols", va dir Sánchez en referir-se a la negociació del projecte pressupostari en la conferència de premsa que ha ofert a la ciutat guatemalenca d'Antigua en la clausura de la XXVI Cimera Iberoamericana.

El cap de l'Executiu espanyol ha insistit que si finalment no hi pot haver un nou pressupost, l'acord al qual va arribar amb Podemos per als comptes de l'Estat del proper any es desenvoluparà mitjançant reials decrets al pressupost actualment en vigor i que haurà de ser prorrogat.

Sánchez també ha subratllat que cada partit haurà d'explicar la seva actuació quan arribin les eleccions. Així mateix ha explicat que el govern espanyol presentarà "com més aviat millor" la seva proposta de pressupost o de modificacions pressupostàries si és que no és possible aconseguir prou suports.

Sánchez ha recalcat que no esperarà al proper mes d'abril a presentar un text amb els nous comptes de l'Estat com ha recordat que va fer el govern de Mariano Rajoy. "Si hi ha suport parlamentari per presentar els pressupostos el desembre, perfecte, i si no, ens n'anirem a modificacions amb reials decrets d'aquests pressupostos que heretem de l'època de Rajoy", ha explicat.

En preguntar-lo si això suposa que sense acord el govern espanyol ni tan sols no presentarà el projecte de llei, ha suggerit que així seria: "No marejarem els espanyols". A més, no veu motius per sotmetre's a una qüestió de confiança davant del Congrés dels Diputats en cas que no presentés els pressupostos perquè considera que la millor qüestió d'aquest tipus seran les eleccions.

Sánchez ha cridat l'atenció davant del fet que alguns partits que no basen els pressupostos sí semblen estar disposats a recolzar els decrets que pugui aprovar el govern espanyol amb modificacions pressupostàries. "És la política de 2018", ha comentat irònicament el cap de l'Executiu espanyol.

Davant de les declaracions del líder de Podemos, Pablo Iglesias, que sense pressupost les eleccions generals poden ser aviat, Sánchez ha subratllat que "eleccions hi haurà" i, mentrestant, el govern espanyol treballarà per resoldre els problemes dels espanyols.

Així mateix ha dit que escolta totes les opinions però que el govern espanyol decideix per si mateix. Sánchez ha defensat el seu acord amb Podemos encara que ha assumit que no es podrà portar endavant en la seva totalitat si no hi ha pressuposats per les restriccions marcades per l'actualment en vigor.

Però ha garantit que intentaran impulsar el major nombre de mesures relacionades amb el benestar i la recuperació de drets per part de qui més han patit la crisi. Sánchez també ha advocat per un acord amb el PNB i ha assegurat que no han obert cap negociació pressupostària amb els partits independentistes perquè s'hi neguen. "Tant critiquen la politització de la justícia que el que pretenen és judicialitzar la política", els ha retret.

"Si volen parlar de pressupostos, estem disposats a asseure'ns, però si el que volen és barrejar una cosa amb l'altra, com un canvi de posició en el poder judicial quan és impossible perquè el poder judicial és autònom, no tenim res a parlar".