En dos punts diferents de la ciutat de Madrid, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo celebraven respectivament aquest dissabte el comitè federal del PSOE i el congrés del PP. Les imatges d’un acte i de l’altre són incomparables: cares llargues i un profund desànim a la seu de Ferraz i un ambient completament festiu a IFEMA, el centre de convencions on els populars es preparen per assaltar la Moncloa. El “conclave del PP”, com va batejar-lo Feijóo, s’ha acabat convertint en una espècie de casament o de festa d’aniversari del líder popular. La cimera socialista havia de ser per al president del govern espanyol una oportunitat per rellançar el partit, però està suant sang per aconseguir superar el cas Koldo. Aquest cap de setmana, les mesures per combatre la corrupció dins del PSOE s’han vist eclipsades per un desagradable imprevist: a primera hora del matí ha hagut de fulminar per acusacions d’assetjament sexual Paco Salazar, que havia d’entrar dins la secretaria d’Organització coral per substituir Santos Cerdán.
Mentre Feijóo ha decidit atorgar superpoders al nou secretari general del PP, Miguel Tellado, els escàndols de corrupció de Cerdán, José Luis Ábalos i Koldo García han obligat Sánchez a fer tot el contrari. A partir d’ara, Tellado —escuder de Feijóo des de la seva etapa a Galícia— serà un “comandament únic” en la gestió dels assumptes interns del partit, la relació amb les autonomies i el disseny i planificació dels processos electorals. El líder del PP vol activar electoralment el partit. En canvi, la valenciana Rebeca Torró, nova número tres del PSOE, compartirà la secretaria d’Organització amb dos adjunts: Anabel Mateo i Borja Cabezón. A més, el seu poder serà menys absolut que el dels seus antecessors. S’implantarà a partir d’ara un sistema de doble signatura per a les decisions més importants.
El partit tanca files amb Sánchez malgrat les ferotges crítiques de Page
Aquest dissabte Sánchez s’ha reivindicat com l'únic capaç d’aconseguir que el PSOE superi aquesta crisi. “Un capità es queda per capejar el temporal i salvar el rumb del vaixell”, ha manifestat davant de 300 socialistes que escoltaven el seu discurs inaugural d'aquest comitè federal. Malgrat el desànim i les cares llargues, el partit ha tancat files amb ell, com ha sigut el cas del president de la Generalitat, Salvador Illa. El seu homòleg a Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha liderat l’oposició al president del govern espanyol, exigint-li una qüestió de confiança o bé eleccions. Miguel Ángel Gallardo, cap de la federació extremenya i actualment imputat en el cas del germà de Sánchez, ha traslladat el seu suport al màxim líder socialista, però ha criticat els “inexplicables pactes” amb l’independentisme.
Sánchez ha conclòs el comitè amb un missatge als crítics, també dirigit a Felipe González: “Quan jo deixi de ser president, seré un militant al costat del meu secretari general”. Aquest dissabte, l’actual líder del partit ha tornat a demanar disculpes per haver “dipositat la confiança en qui no ho mereixia”. “Tinc el cor tocat, però la determinació intacta”, ha asseverat.
Sánchez anuncia mesures contra la corrupció dins del PSOE i se’n reserva pel Congrés dels Diputats
Durant la seva intervenció, Sánchez ha anunciat mesures per combatre la corrupció dins del PSOE, que passen per controls sobre patrimoni, escurçar el termini de resolució d’expedients sobre irregularitats i rebaixar el poder del secretari d’Organització. El pròxim dimecres compareixerà al Congrés dels Diputats en qualitat de president del govern espanyol, i fonts de la Moncloa assenyalen que les mesures que anunciarà allà aniran en la direcció de perseguir les empreses corruptores, tal com li exigeixen alguns socis.
Feijóo assumeix que només tindrà una nova oportunitat i fixa les línies vermelles per arribar a la Moncloa
Un clima ben diferent s’ha respirat a IFEMA. I totes les veus del PP ho celebren pels seus passadissos. Subratllen sense complexos (i amb cert somriure a la cara) l’evident contrast entre l’ambient al congrés del PP i el comitè federal del PSOE. “Ferraz avui és una vetlla; més que un comitè federal és un comitè funeral d’un sanchisme que està més mort que viu”, s’ha mofat Miguel Tellado durant el seu discurs. “Només cal comparar el que ha passat aquesta matineta al carrer Ferraz amb el que està passant aquí durant tres dies”, ha afegit Feijóo.
El líder del PP ha estat reelegit president del partit gairebé per unanimitat. Tancament de files total i absolut des de tots els sectors. Durant el seu discurs, que s’ha allargat una hora, ha presentat el decàleg amb el qual vol arribar a la Moncloa, ha reiterat la seva voluntat d’arribar als deu milions de vots i ha verbalitzat dues declaracions d’intencions. “Els principis d’aquest partit no es poden comprar, els compromisos no sortiran mai a subhasta; Espanya no estarà mai en venda, em costi el que costi; no negociarem, ni ho hem fet, ni ho farem, la unitat dels espanyols”, ha subratllat. En l’horitzó s’albira una hipotètica i presumpta entesa amb Junts per Catalunya.
I ha deixat clar que el seu futur només passa per poder ser investit després de les pròximes eleccions. “Si no aconseguim el canvi, haurem fracassat en aquest congrés; per tant, això no acaba avui, sinó després del recompte electoral”, ha proclamat. Ha sigut un discurs eminentment en clau interna que no ha estalviat un dard enverinat cap a Ferraz: “No soc ni seré com ell; vull un partit que no consenti la degradació d’un partit d’estat; si faig el que fa ell, feu-me fora”, ha exhortat.
Sánchez denuncia les amenaces d'Aznar en què desitjava tancar-lo a la presó
La primera jornada del PP va estar marcada pel discurs incendiari de José María Aznar, que va elevar el to com mai i va presentar Espanya com una “colònia” de Waterloo. “Si negocies pressupostos a una presó, t’associes amb presidiaris i pactes una amnistia amb delinqüents, no t’estranyi acabar a la presó, perquè aquest és el teu ambient”, va exclamar. I va arremetre contra les aliances entre el PSOE i l’independentisme: “Les mossegades al pressupost i les dentades a la sobirania responen al patró de la política prostituïda; no hi ha gaire diferència entre apanyar obra pública a Navarra i vendre la nació a Suïssa”, va afegir. I Sánchez li ha retret aquestes paraules: “No accepten que els espanyols ens triïn per governar”.