Ja fa mesos, en un plujós 12 d’octubre i entre desfilades de militars, Pedro Sánchez explicava en conversa informal amb periodistes que estava dissenyant una profunda renovació de discursos i lideratges al PSOE; una remodelació que hauria d’haver-se efectuat en el congrés federal que el partit va celebrar a Sevilla l’últim cap de setmana de novembre. Un cop a la capital andalusa, acorralat per una tempesta judicial que ja estava en marxa des de feia temps, al president espanyol li van fer figa les cames i va acabar-se refugiant en el seu nucli dur. Va mantenir María Jesús Montero com a número dos de la formació i a Santos Cerdán com a número tres, malgrat que ja s’havien publicat informacions que explicaven que el secretari d’Organització havia estat l’encarregat de portar Koldo García a Madrid.

Ara, més de mig any després, el PSOE celebrarà a la caserna general del madrileny carrer de Ferraz un comitè federal que haurà de servir a Sánchez per buscar una catarsi. Pretén corregir amb retard l’error de mantenir al timó del partit el seu segon home de confiança esquitxat en un cas de corrupció. El president que va guanyar una moció de censura aprofitant la sentència per corrupció al PP del cas Gürtel està ara assetjat per una trama de cobrament de comissions a canvi d'adjudicacions al cor del seu partit. En un altre punt de la ciutat, el PP continuarà amb la celebració del seu congrés, que ha de servir per reforçar el lideratge d’Alberto Núñez Feijóo per encarar la seva batalla final contra el màxim líder socialista i assaltar la Moncloa. En la trobada dels populars, totes les mirades estan situades sobre Ferraz. Aquest mateix divendres, en la seva inauguració, José María Aznar va demanar “presó” per a Sánchez, un càstig merescut per a qui negocia amb “presidiaris”.

Sánchez col·loca una dona com a substituta de Cerdán i una diputada del PSC com a portaveu

Sánchez ha estat escoltant en els darrers dies l'opinió de ministres, assessors i líders territorials de confiança com Salvador Illa sobre com pot intentar superar aquesta crisi. Ha descartat dimitir, sotmetre's a una qüestió de confiança, impulsar una crisi de govern per substituir ministres o convocar un nou congrés federal. Sí que realitzarà canvis a l'executiva del partit. Després de José Luis Ábalos i Santos Cerdán, la secretaria d’Organització del partit recaurà en mans de la valenciana Rebeca Torró, exconsellera de Política Territorial de la Generalitat Valenciana que va comandar Ximo Puig. Ara bé, Torró va adjudicar dos contractes a una empresa del cas Koldo durant el seu mandat; Levantina de Ingeniería y Construcción SL, propietat de José Ruz, investigat pel Tribunal Suprem. I, per acabar-ho d’adobar, el cap de gabinet de Torró va ser advocat durant quatre anys d’aquesta companyia. 

Es donava pràcticament per fet que Sánchez col·locaria una dona a la secretaria d’Organització per tal d’intentar feminitzar la imatge d’aquest poderós càrrec, després que es publiquessin àudios entre Ábalos i Koldo en els quals parlaven de repartir-se prostitutes. A més, el màxim líder socialista ha decidit diluir el poder del número tres del partit i ha designat a tres persones més adjuntes al càrrec: Anabel Mateo, Paco Salazar i Borja Cabezón. I Sánchez també catalanitzarà el PSOE. No només la nova secretària d’Organització serà valenciana, sinó que col·loca un membre del PSC en l’important càrrec de ser portaveu del PSOE: ha designat en aquesta posició a Montserrat Mínguez, actual secretària general del grup parlamentari socialista al Congrés i diputada per Lleida. Ella també tindrà una adjunta al càrrec: Enma López. 

Un conclave de purga: Sánchez fulmina el nucli dur de Santos Cerdán

Amb la designació de Mínguez com a portaveu, Esther Peña deixa de ser la cara visible del partit. Però no serà l’únic membre de l’actual direcció que aquest dissabte abandonarà l’executiva federal. María Jesús Montero va fer aquest dijous una ronda de trucades per comunicar a diversos socialistes que a partir d’aquest cap de setmana abandonaran la sala de màquines del partit. Sánchez ha decidit fulminar el nucli dur de Santos Cerdán; actualment empresonat de forma preventiva: deixa fora el seu número dos, Juanfran Serrano, així com Javier Cendón, també un dels homes de confiança de l’exnúmero tres del PSOE. A més, tal com van avançar fonts socialistes a ElNacional.cat, a partir d’ara es respectarà una norma que marquen els estatuts: no pot haver-hi més d’un 10% dels integrants de l’executiva federal compatibilitzant altres càrrecs orgànics territorials. I això amplia la purga a més persones.

Anuncis com a líder del PSOE i com a president del govern espanyol

Sánchez pretén executar una rentada de cara en dos temps. En primer lloc, amb mesures internes al PSOE: aquest divendres va anunciar una reforma dels estatuts del partit per expulsar-ne els membres que hagin consumit prostitució. I quatre dies després, dimecres, el president del govern espanyol compareixerà al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre el cas Koldo. Fonts de la sala de màquines de la Moncloa assenyalen que algunes iniciatives podrien afectar a les empreses corruptores, que és la gran mesura que exigeix Sumar i altres aliats com Esquerra Republicana. El soci minoritari del govern espanyol també demana posar punt final als aforaments, un privilegi que tenen els diputats: que només un tribunal superior els pot investigar i jutjar, i que per fer-ho ha de demanar permís a la cambra de la qual n’és membre. Aquesta setmana Sumar i PSOE van reunir-se al Congrés per avaluar la salut del govern de coalició, i la trobada no va acabar a bon port. Yolanda Díaz, de totes maneres, ja ha confirmat quin és el seu límit per abandonar l'executiu: que hi hagi un cas de finançament irregular per part del PSOE. 

 

La tempesta judicial, cada cop més violenta

El conclave d’aquest dissabte se celebrarà mig any després del congrés de Sevilla. Però també més d’un any després d’aquell comitè federal que es va convertir en un acte de suport a Sánchez, que estava clausurat a la Moncloa fent veure que rumiava si continuava o no com a president del govern espanyol. Perquè tot just havia esclatat el cas Koldo i la justícia també havia obert una causa contra la seva esposa, Begoña Gómez. Des de llavors, els llamps i els trons de la tempesta judicial han sonat cada vegada amb més violència, amb casos com el del fiscal general de l’Estat o el del seu germà, David Sánchez. Mentrestant, quan la legislatura arriba al seu equador, en el moment més asfixiant de la carrera política de Sánchez, fonts socialistes admeten la psicosi interna per si la Guàrdia Civil assenyala més companys de partit en la trama corrupta del cas Koldo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!