La situació dels presos polítics és del tot rellevant. Fins i tot el ministre José Luis Ábalos ha parlat d’”obligació moral d’alleujar tensions a Catalunya”. Per això hi ha dues vies damunt la taula, dues vies que no obstant això continuen congelades. Per una banda, la reforma de la sedició, que s’havia d’aprovar en Consell de Ministres abans d’acabar l’any i no ha passat. Pedro Sánchez ha fixat un nou termini difús: al llarg del 2021. El mateix ha dit en referència als possibles indults: fins que no arribin a la taula del Consell de Ministres no es pronunciarà sobre la qüestió, per molt que el ministre de Transports parli d’”obligacions morals”. S'ha limitat a apostar pel "retrobament".

Aquest divendres, en l’última compareixença de l’any, el president del govern espanyol ha presentat el seu informe de rendició de comptes, on evidentment no apareix com a completa la reforma del Codi Penal. Preguntat sobre la qüestió, Sánchez ha assegurat que ara “l’objectiu del govern d’Espanya és poder presentar-la el pròxim any, el 2021”. Ha assegurat que “ha de ser l’any que actualitzem el nostre Codi Penal”, per homologar-lo a les “democràcies europees a les quals ens volem assemblar encara més”.

També ha esquivat la carpeta dels indults, limitant-se a recordar que tenen el seu procediment legal. Primer s’han d’elaborar els respectius informes i “després arriben a la taula del Consell de Ministres”. “Allà serà quan em pronunciï i digui quina és la posició del govern”, ha assegurat esquivant el tema. Això sí, tot seguit ha volgut deixar clar que “aquest és un govern que, des del principi, aposta clarament per la reconciliació i el retrobament”. Per això continua apostant pel diàleg per superar determinats “episodis” del passat i “mirar cap al futur”. Ha assegurat que per això és pel que apostaran els catalans el 14-F.

El president espanyol ha assegurat que “quan parlem de Catalunya, ningú no està lliure de culpa”, perquè “tots hem comès errors”. Per aquest motiu, cal buscar noves vies per a reconciliar Catalunya i Espanya.

La taula de diàleg, "en procés"

La taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat només s’ha reunit un cop: el dia que es va constituir. De la promesa d’aprovar la reforma abans que acabi el 2020, ni rastre, tampoc en l’últim Consell de Ministres celebrat aquest dimarts a La Moncloa. És evident que la pandèmia ho ha trastocat tot, però són promeses que van ser ratificades després de la sagnant primera onada de coronavirus. Tot i això, Pedro Sánchez ha tret pit avui d'estar complint les seves promeses. El president ha presentat un informe que recull fins a 1.238 compromisos, del qual el 23,4% amb el tick verd.

El document de rendició de comptes presentat avui analitza el grau de compliment dels acords amb altres formacions polítiques. En el cas d’ERC, només en contempla un: la taula de diàleg. Així, segons el balanç de La Moncloa, el govern espanyol té el 100% dels compromisos amb els republicans “en procés”, que vol dir que s’han iniciat però no complert. En el cas del PNB, amb 14 compromisos d’investidura, l’executiu assegura que n’ha complert el 7% i que el 79% està “en procés”. Les formacions amb qui més ha complert són Compromís (32%) i Nova Canàries (29%).