La número 2 d'ERC per a les eleccions catalanes, Laura Vilagrà, afirma que exigirà al govern espanyol reprendre la taula de diàleg després de les eleccions del 14 de febrer per anar a "negociar sent més forts". En una entrevista a Europa Press, també ha analitzat la proposta de la CUP de fer un referèndum abans del 2025: "Parlem-ho. Veiem que aquesta també podria ser una opció". Així doncs, ERC no descarta cap via per avançar cap a la independència i recorda que han estat els primers a "forçar el diàleg, i fer que l'Estat parli d'igual a igual amb el Govern" tot i que també estan oberts a altres opcions.

Les propostes dels republicans són múltiples. "Tampoc abandonem la possibilitat d'una via unilateral, quan siguem més forts, quan estiguem més preparats i que es donin les condicions", recorda Vilagrà.

No obstant, per ser hegemònics ha insistit en la necessitat de superar el 50% del vot independentista en aquestes eleccions i totes les posteriors: "D'aquesta manera estarem més preparats per afrontar l'embat final". La candidata, que acompanyarà el vicepresident de la Generalitat i cap de llista, Pere Aragonès, ha sostingut que la pròxima legislatura tindrà dos objectius importants: una agenda transformadora davant la crisi provocada pel coronavirus i "confluir en una estratègia conjunta" de l'independentisme.

Més diàleg

"El meu objectiu serà treballar per fer ponts per aconseguir arribar a una estratègia conjunta", afirma Vilagrà, que ve d'una trajectòria com a alcaldessa de Santpedor i ha recordat que a la seva comarca, el Bages, han aconseguit acords estables entre partits independentistes a nivell municipal i comarcal. Davant les diferències estratègiques entre JxCat i ERC, Vilagrà ha apostat per parlar molt per arribar a consensos i aparcar els retrets: "És evident que no podem perdre més el temps".

Europa Press li ha preguntat per què des de Junts es diu que Esquerra no és netament independentista, i ha replicat que representen un "independentisme obert, integrador, social" que aspira a aglutinar persones que no eren independentistes però volen construir una república catalana solidària i fraternal. I ha afegit: "No fem la prova del cotó a ningú. No demanem d'on venen, sinó que confluïm en un futur de llibertat i de república per a aquest país". A més, considera que la proposta d'ERC "és un camí per guanyar", que aposta per una via àmplia que serveixi per acumular forces i ser cada dia més, i està a disposició de tots perquè s'hi sumin.

Vilagrà marca reptes per a l'independentisme a gran escala: "Tots els partits independentistes tenim uns deures: ampliar el nostre sostre electoral. El PDeCAT i JxCat ho poden fer des de la dreta, ERC al centreesquerra i la CUP a l'esquerra. Però en tots els casos, tots els partits tenim el deure de ser més forts, perquè després, quan anem a negociar, òbviament això ens reforçarà a la taula de diàleg". Vilagrà ha defensat la necessitat de tornar a reunir la taula de diàleg després del comicis, encara que fins ara hagi donat "resultats escassos".