El president d'Espanya, Pedro Sánchez, i el seu homòleg alemany, Olaf Scholz, s'han conjurat per accelerar la construcció de la interconnexió gasística del Midcat, sense el vistiplau del president francès, Emmanuel Macron. En una compareixença conjunta al palau de Meseberg, prop de Berlín, Scholz ha constatat que Espanya compta amb el suport total d'Alemanya per avançar cap a la connexió gasística de la península Ibèrica amb França a través dels Pirineus. Berlín inclús aprovaria que la Unió Europea financés part important del projecte, que inicialment xifrava entorn dels 440 milions d'euros i que França ara estima en uns 3.000 milions. Sánchez s'ha mostrat decidit a portar fins al final el Midcat, amb Macron o sense. Ja que el líder francès està apostant per Itàlia perquè es converteixi en el nou distribuïdor del gas Algerià. 

Sánchez Scholz Alemanya - EFE
EFE

Tot i la convicció de Scholz, no ha quedat clar fins a quin punt Scholz estaria disposat a pressionar Macron perquè cedís al Midcat. Tanmateix, el president espanyol ha defensat la importància d'aquest projecte gasístic: "Espanya està disposada a aportar tots els seus recursos per ajudar als països que estan patint el xantatge energètic de Putin. S'ha de recordar que Espanya concentra el 30% de la capacitat de regasificació de tota Europa i que no podem usar-la de manera total i completa a conseqüència de tenir un coll d'ampolla", en referència a la falta d'una connexió forta entre els Pirineus.

Cal recordar que, Macron va sellar amb Itàlia l'acord energètic que el beneïa com a soci preferent i distribuïdor del gas d'Algèria. D'aquesta manera, l'estratègia gasística de Sánchez, va quedar apartada dels plans de França, que no aposta per la proposta espanyola de reprendre la construcció del Midcat. Macron va fer oïdes sordes fins i tot al pla B del president espanyol, que consisteix a connectar Espanya amb Itàlia a través d'un gasoducte. "Agraeixo que Algèria vengui més gas a Itàlia. És bo per Itàlia i per Europa", va sentenciar en al·lusió al contracte firmat pel primer ministre italià, Mario Draghi, amb el govern magribí.

Macron Algeria - Macron
Macron amb el president algerià

Per la seva banda, Sánchez avui, al costat de Scholz, ha agraït la "mostra de confiança" del canceller i la "gran sintonia". A més, ha remarcat la necessitat "d'accelerar" el Midcat, però ha tornat a recordar l'alternativa de connectar la península amb Itàlia si l'altre projecte (el que Macron va sellar amb Algèria i Itàlia) no es desenvolupa "al ritme adequat". "Ho hem de resoldre, sigui per França o per Itàlia", ha declarat Sánchez des de Meseberg. Tots dos, Scholz i Sánchez, són conscients que Macron els va avançar, ja que sense Algèria no hi ha projecte, i ara per ara, Macron ja té un acord amb el país del Magrib. És per això que, el president espanyol s'ha autoconvidat des de la roda de premsa a ser el primer a anar a negociar amb el país exportador de gas: "M'agradaria ser el primer a visitar Algèria".