El president francès, Emmanuel Macron, ha abandonat Espanya i ha beneït l'acord energètic d'Itàlia amb Algèria. L'estratègia gasística del president espanyol, Pedro Sánchez, ha quedat apartada dels plans de França, que ha ignorat per complet tant la proposta espanyola de reprendre la construcció del Midcat per connectar-se a través dels Pirineus com el pla B de construir un gasoducte cap a Itàlia. En declaracions televisades durant la visita de Macron de tres dies a Algèria, el president francès ha detallat que el pla que li val és el que estan bastint el govern italià i l'algerià. Ha obviat totalment les propostes de Sánchez.

El cap de l'executiu francès, durant la seva intervenció, s'ha centrat a deixar clar que Itàlia és el seu soci europeu, al qual Algèria fa bé d'acostar-se. "No entrarem en competència amb Itàlia pel gas algerià", ha afirmat, sense esmentar en cap moment Espanya. "Agraeixo que Algèria vengui més gas a Itàlia. És bo per Itàlia i per Europa", ha sentenciat en al·lusió al contracte firmat pel primer ministre italià, Mario Draghi, amb el govern magribí. Es tracta d'un subministrament extra per Itàlia de la proporció de tot el que rep Espanya per l'únic gasoducte que manté amb el país del Magrib, el Medgaz.

D'aquesta forma, els plans de Sánchez se n'han anat a norris, en deixar de banda totes les opcions que havia ofert el líder espanyol, inclús el pla B, una connexió directa amb Itàlia. "Aquesta connexió es finançarà amb diners europeus. Espanya té la capacitat pel 30% de regasificació de tota la UE. Agraeixo l'interès de Scholz. Seria bo per fer front al xantatge de Putin. Si no es pot fer per França (el gasoducte) hi ha una alternativa que és per Itàlia. Jo trasllado la determinació d'Espanya per fer aquesta interconnexió", va demanar Sánchez a Macron. 

Un dels motius perquè Macron no vol una connexió a través de conductes és perquè "França no depèn del gas", així ho ha assegurat. De fet, avui s'ha limitat a assenyalar el seu interès per potenciar el gasoducte que uneix França amb Noruega i la construcció d'una planta a Le Havre, que pugui rebre el gas liquat. També ha descartat rebre subministrament algerià per gasoductes, que és el que ofereix Sánchez, i ha sentenciat: "No som com altres països pels quals el gas algerià és rellevant".

Viatge per salvar el Midcat

Tot i la negativa, Sánchez insisteix i viatjarà el pròxim dimarts a Alemanya per reunir-se amb el canceller Olaf Scholz, amb qui comparteix el desig d'impulsar la interconnexió gasística d'Espanya a través dels Pirineus, conegut com a Midcat. La intenció de la trobada és tractar de convèncer finalment Macron, que ha mostrat des de sempre recels davant del projecte. Fins ara ha manifestat sempre el seu rebuig a aquest projecte, que convertiria a Espanya en l'alternativa a Rússia com a distribuïdor gasístic. Sánchez ha parlat recentment sobre aquesta interconnexió energètica amb França. En una roda de premsa conjunta amb el president colombià, Gustavo Petro, va defensar que la Comissió Europea ja reconeix aquesta connexió com a prioritària en els seus plans energètics per al futur i ha aprofitat per agrair l'interès de Scholz a impulsar-la, tal com va reclamar públicament fa uns dies.

El viatge de Sánchez a Berlín s'ha organitzat a la desesperada després de les últimes declaracions de Macron. En una conversa informal amb els periodistes colombians, Sánchez va explicar aquest dimecres passat que no es dona per perduda l'opció del Midcat, que connecta Espanya amb França, i que intentarà persuadir als francesos que és la millor opció, la més racional.