El govern de Pedro Sánchez ha endegat els tràmits per intentar recuperar la sanitat universal en sis setmanes, segons ha informat la portaveu del Govern, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Celáa ha indicat que l'objectiu era la "decència política", i la mesura estava recomanada per organismes com l'ONU, l'OMS o el Defensor del poble. Això derogaria el Reial Decret 16/2012, aprovat per l'executiu de Mariano Rajoy i que va suprimir-ne la universalitat. La mesura de Sánchez retornaria així la sanitat "a les persones en situació administrativa irregular".

"Les comunitats estan treballant en això, anirem cap a un procediment dialogat. I en sis setmanes, esperem retornar el reial decret al Consell de Ministres" ha dit Celáa.

El Reial Decret 16/2012 es va aprovar durant el mandat d'Ana Mato al capdavant del Ministeri de Sanitat i va originar un important rebuig entre diferents sectors de la societat en retirar de l'assistència sanitària als immigrants en situació irregular, excepte en els serveis d'Urgències ja embarassades i menors d'edat.

Així mateix, el Reial decret contemplava altres mesures com, per exemple, el copagament de medicaments en funció de la renda de cada ciutadà i va fixar noves condicions d'ús per a ser titular d'una targeta sanitària.

Diferents comunitats autònomes, com ara la Comunitat Valenciana, la Conselleria de Sanitat ostentava l'actual ministra del ram, Carmen Montón, aprovaran diverses mesures per atendre a la sanitat pública a "totes" les persones, amb independència de la seva situació administrativa.

"Totes les comunitats estan actuant per solucionar els problemes que aquest Reial decret han plantejat, excepte Ceuta i Melilla, i amb el nou Reial decret, que trigarà a venir, anirà cap a un procediment regulat per tornar el dret a la salut a totes les persones ", ha assenyalat Celaá.

Per això, la portaveu del Govern ha assegurat que no hi haurà "cap comunitat autònoma" que incompleixi el reial decret que va elaborar l'actual Govern perquè, tal com ha assenyalat, fins i tot autonomies que seguien sense atendre els immigrants se sentien "molt incòmodes" amb la situació, de manera que "segur" que compliran amb la normativa dels socialistes "en tots els seus termes".